Annons
Nyheter

”Stoppa slakten på vägarna”

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2007

ÖLAND

Låt vägkanterna blomstra eller ta bort ogräset för allas bästa? Jägaren Börje Andersson i Böda har sin åsikt klar.

Annons

– Vägverket tar inte sitt ansvar, det höga ogräset efter vägkanterna måste bort. Nu är det slakt efter vägarna.

Vägverkets försommarklippning av vägkanterna efter Ölands större vägar utlöser generellt en mindre folkstorm på temat ”Låt blommorna blomma”.

– Vi får väl köra sakta istället, 50 i stället för 90. Det kan väl ingen ha någonting emot? frågade sig en blomstervän när Vägverket genomförde sommarens klipp-kampanj.

Nu, i oktober, är vägkanterna återigen frodiga växtplatser för diverse blomster och ogräs. Resultatet är förödande för småvilt och fåglar.

INTE EN CHANS ATT VÄJA

– Det är slakt på vägen. När gräset växer högt efter vägkanterna har bilisterna har inte en chans att väja för harar och andra djur. Jag tycker synd om djuren, varje dag ligger det döda fåglar och påkörda harar efter vägarna, säger Börje Andersson på norra Öland.

Även homo sapiens lever farligt, anser Börje.

– Det finns ju folk som tvärnitar för att de ska ta kort på blommorna. Eller plocka dem. Fullständigt livsfarligt.

Börjes råd till Vägverket går på tvärs mot blomstervännernas fromma ”låt-vara-politik”.

– Jag var inne på fastlandet och åkte för en vecka sedan och där är det klippt och bra efter vägarna. Men här på Öland växer det högt, Vägverket prioriterat fastlandet före Öland. De måste klippa ogräset, slår han ilsket fast.

Annons

VÄXT OVANLIGT MYCKET

Vägverket hänvisar frågan till sin entreprenör på Öland, NCC.

– Det är på gång. Vi håller på och klipper både i söder och norr. Snart ska det vara klart, berättar Anders Pettersson på NCC.

– Vi klippte innan midsommar och gör det igen, det har växt ovanligt mycket under sensommaren.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons