Annons
Nyheter

Stiftsgården kan bli kvar

Nyheter • Publicerad 18 december 2009

KASTLÖSA

Blivande konfirmander kan andas ut. Kastlösa stiftsgård kommer mest troligt att ha kvar sin verksamhet under våren och sommaren 2010.

Annons

– Det är stiftets bestämda önskan, och vi är inte främmande för det, säger Lars Graaf, ordförande i stiftsgårdens ekonomiska förening.

I november gick den ekonomiska föreningen ut med att de inte har tillräckliga resurser för att driva stiftsgården vidare.

I samma veva lovade Växjö stift att stå för avvecklingskostnaderna fram till september. Trots detta sade Lars Graaf då till Ölandsbladet att verksamheten skulle avvecklas redan efter nyår. Men nu har det kommit nya påbud.

– Stiftsstyrelsen vill inte ha en avveckling innan sommaren, därför håller vi på att diskutera hur vi ska agera för att bibehålla verksamheten, säger Lars Graaf.

Frågan togs upp under föreningens styrelsesammanträde på måndag kväll.

Lars Graaf ser det som rimligt att stiftet och stiftsstyrelsen ansvarar för driften den återstående tiden.

– Det kommer inte att vara en enkel uppgift för oss i föreningen att driva gården under de förutsättningar som ges oss, därför är det bättre att de som håller i plånböckerna också tar ansvar för driften.

Det är ännu inte klart exakt hur verksamheten ska drivas.

– Men det kommer att landa på ett bra sätt, det tar bara lite tid att baxa sådana här förslag genom den demokratiska processen.

Enligt Lars Graaf har stiftsgården i Kastlösa aldrig haft bättre verksamhet än nu. Också de ekonomiska förutsättningarna sägs vara bättre än någonsin, även med stiftets bidrag borträknat. Men för att klara att driva stiftsgården året runt, skulle den ekonomiska föreningen ha behövt ett bidrag på ytterligare 400 000 kronor. Lars Graaf är därför fundersam kring varför stiftet valt att lägga sina pengar på avveckling, istället för utökat bidrag.

– Jag tycker att pengarna kunde ha fördelats över en längre tid så att stiftsgården kunde ha varit kvar ytterligare några år.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons