Annons
Nyheter

Stark oro för skuldberg

Nyheter • Publicerad 22 mars 2013

MÖRBYLÅNGA

Det är inte bara USA som har det. Även Mörbylånga kommun har sin egen ”fiscal cliff”. Och nu varnar revisorerna för kommunens skuldberg.

Annons

På torsdagen överlämnade Mörbylånga kommuns revisorer en rapport under titeln: ”Granskning av kommunens långsiktiga planering och styrning”.

Det låter kanske inte som det mest sexiga aktstycket att tvingas plöja igenom. Kommunens folkvalda borde dock försöka överkomma den initiala motviljan mot att läsa de dryga tio tättskrivna sidorna av undersökningen. Kommunens egna revisorsgrupp, där Eddy Johnsson (S) är ordförande, är nämligen oroade.

– Ja, det är vi. Planerade investeringar under 2012 och i år 2013, kommer att medföra att kommunen måste låna ännu mer pengar. Och det är ju inte så näpet när vi redan nu har en låneskuld på en bra bit över 430 miljoner kronor. En skuld som med råge beräknas springa över en halv miljard bara om några år.

Revisionsrapporten verifierar också mycket riktigt Eddy Johnssons utsaga: ”Av budget och verksamhetsplan 2013 framgår att låneskulden beräknas öka från 430 miljoner kronor i bokslutet 2011 till 551 miljoner kronor i planen för 2015. Skuldsättningsgraden uppgår till 64 procent i bokslutet 2011 medan den beräknas uppgå till 65,5 procent i planen 2015.”

– Som om inte det vore nog så borgar vi också för över 400 miljoner för Mörbylånga Bostads AB. Inte undra på att vi är oroliga.

Läs hela artikeln i lördagens Ölandsbladet.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons