Annons
Nyheter

”Stäng restaurangen - eller åtgärda”

Nyheter • Publicerad 23 oktober 2006

BORGHOLM

När livsmedelsinspektören gjorde återbesök kvarstod närmast alla 15 anmärkningar från den förra inspektionen.Nu hotas borgholmsrestaurangen av stängning.

Annons

Den 4 april inspekterade livsmedelsinspektörJan Ekelin borgholmsrestaurangen och fann en lång rad av avvikelser mot bestämmelserna i livsmedelslagstiftningen.

Som allvarliga avvikelser bedömdes avsaknad av egenkontrollprogram, ingen utrustning för nedkylning, smuts i kylar och frysar samt helt renons på flytande tvål och handduk/torkpapper på personaltoaletten.

15 punkter

Förutom dessa fyra ”allvarliga avvikelser” hittades ytterligare elva brister: avsaknad av termometrar i vissa kylar och frysar, golvförvaring i beredningsutrymmet, livsmedel övertäckt av en oren handduk i torrförrådet, diskning av köksutrustning på en beredningsbänkarna, smutsig köksfläkt, städmaterial på personaltoaletten, mycket smutsigt på väggen och golvet i diskrummet och allmänt smutsigt på olika ställen i hela lokalen, risk för skadedjur i och med dörrar och fönster utan insektsnät, sprickor i golv, inget system för spårbarhet, arbetskläder och gångkläder ej åtskilda.

Vid besöket ställdes det även krav på utrymme för varumottagning och enligt inspektionsprotokollet var livsmedelsinspektören och ombudet för restaurangen eniga om tidsplanen.

”Enligt överenskommelse ska de konstaterade avvikelserna vara åtgärdade senast 060601”, sägs det i protokollet. Samtidigt påpekar inspektören att om bristerna kvarstår vid nästa besök kan anläggningen inte godkännas och ”verksamheten måste därmed upphöra”

inget gjort

Återbesöket gjordes den 4 oktober.

Endast en av de 15 anmärkningarna hade åtgärdats helt, köksfläkten var rengjord.

Även punkten ”Exponering” (den smutsiga handduken över livsmedel) hade åtgärdats. Fast nya anmärkningar under samma kategori stod att hitta.

Annons

– Samtidigt kunde det vid besöket konstaterades att nya avvikelser tillkommit, ris förvarades utan i en låda utan lock i diskrummet och kycklingfiléer stod på upptining i rumstemperatur, säger Jan Ekelin i yttrandet till miljö- och byggnadsnämnden.

Vid inspektionen i oktober konstaterades också att inget gjorts i frågan om varumottagnings-utrymme.

en månad

När miljö- och byggnadsnämnden har ärendet på sitt bord denna vecka är förslaget till beslut: stängning.

Nådatiden är en månad, detta då restaurangen förbjuds att släppa ut livsmedel på marknaden om avvikelserna och kraven inte åtgärdats senast en månad efter verksamhetsutövarna tagit del av nämndens beslut.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons