Annons
Nyheter

Ställ en fråga till dina politiker

Nyheter • Publicerad 31 mars 2008

BORGHOLM

Folket har frågorna – de 17 utvalda har troligen svaren.

Annons

– Ett sätt att bredda demokratin, anser kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, medlem av den nätbundna politikerpanelen ”Fråga dina politiker”.

Rätthaverister, ilskna husbilsägare och sysslolösa chattare höll länge Borgholms gästbok i ett järngrepp och till slut havererade idén – forumet och dialogen mellan politiker/tjänstemän och medborgarna stängdes. Nu görs ett nytt försök, denna gång under mer kontrollerade former. Formeln lyder ”Fråga dina politiker”.

KONTROLL

– Man går in på sidan och skriver sin fråga till politikerna som i sin tur har tre dagar på sig att besvara. När de svarat, eller när det gått tre dagar, kommer frågan ut på hemsidan, antingen besvarad eller obesvarad. En viss kontroll finns, anses frågan anstötlig tar jag bort den ur systemet, förklarar det vakande ögat Marie-Louise Johansson på kommunkansliet.

Anonymitet utlovas dock.

– Det enda frågeställaren behöver göra är att skriva dit en signatur, vem personen sedan är syns inte på hemsidan och jag kan heller inte se det.

MÖJLIGHET

Besökare av Borgholms hemsida hittar i vänstermarginalen rubriken ”Fråga dina politiker” och möter efter ett klick textraden ”Frågepanelen är en tjänst som är till för dig som bor i Borgholms kommun och vill ställa frågor till de politiska partierna med representation i Kommunfullmäktige”. Sedan starten i februari har fem frågor ställts.

– Utfallet är lite klent, det kunde vara fler frågor, konstaterar Marie-Louise Johansson och uppmanar alla internetanslutna kommunmedborgare att ta chansen.

– Här finns en möjlighet att svar på de frågor man möjligen går och undrar över.

Annons

PROPAGANDA

Dagens frågeskörd handlar om allt från cykelvägar till vårdnadsbidrag.

– Trots att forumet är ganska nystartat och utan direkt marknadsföring har det kommit några bra frågor, säger kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, en av initiativtagarna till ”Fråga dina politiker”

– En idé som diskuterats länge och väl och som tagit ett tag att jobba fram. Jag ser det här som ett sätt att bredda demokratin och en möjlighet för alla partier i fullmäktige att göra sin röst hörd.

Risk för oförblommad partipropaganda där budskap går före svar?

– I vissa svar ser jag en sådan tendens och det kan jag beklaga lite. Samtidigt är detta ett politiskt forum och då får man väl leva med det.

DE UTVALDA

De 17, utvalda av respektive fullmäktigeparti, är Arne Sjögren, (kd), Arne Tärnblom, (v), Claes Horn af Rantzien, (mp), Eddie Forsman, (m), Eva Karlström. (m), Eva-Lena Israelsson, (s), Hannah Lukka, (mp), Kerstin Bjellert, (v), Lisbeth Lennartsson, (c), Marie Lindmark, (mp), Mats Axelsson, (fp), Mikael Almqvist (kd), Per Lublin (öp), Pierre Sternegård, (v), Rolf Edmark, (m), Sune Axelsson, (s), Sven-Göthe Lidheim, (c).

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons