Annons
Nyheter

Stadshuset ger: Den Stora Flytten

Nyheter • Publicerad 23 januari 2006

BORGHOLM

Vad ska bort?– Allt ska bort! Hela huset ska tömmas.Planeringschefen Christer Petersson har en hel del att planera införa utrymningen av stadshuset i Borgholm. I över ett år ska huset renoveras och byggas om och då får hela personalstyrkan flytta på sig.

Annons

Stadshusets brister är många och Christer Petersson måste ta fram yttrandet från skyddsombudet för att kunna räkna upp alla:

– Stora brister i brandskyddet, uppfyller inte dagens krav på tillgänglighet, brister i lokalplaneringen, stora och allvarliga fel i elinstallationerna, avsaknad av ventilation, fönster i mycket dåligt skick, va-systemet i mycket dål..., räknar Christer Petersson upp innan vi får stopp på honom.

– Ja, det mesta är ju från 1942, tillägger han urskuldande.

positiva

Under senhösten ska det efterlängtade och nödvändiga ombyggnads– och renoveringarbetet igång. Vilket innebär att huset måste tömmas efter semesterperioden, då allt verkligen ska bort.

– All personal, all teknisk utrustning, alla papper inklusive arkivet – allt måste flyttas. Enligt Borgholm Energi tar ombyggnadsarbetet tolv-tretton månader. Och flytten måste igång en månad innan, redogör Christer Petersson, väl medveten om personalen står inför en grannlaga uppgift.

– Det är ett ambitiöst projekt som kräver planering. Men trots att det kommer att bli besvärligt är folket i huset positiva, de har gått och väntat länge på en bra arbetsmiljö vilket vi inte har i dag.

under ett tak

En tanke som övergetts är att bygga om etappvis, med delar av personalstyrkan kvar i huset.

– Men det går inte. Det skulle vara störningar hela tiden, så det enda alternativet är att flytta ut helt.

Annons

Över till den stora, och ännu olösta frågan: var går Den Stora Flytten?

– Det bästa vore om alla kunde samlas under ett tak, att verksamheten samlokaliseras i stället för att spridas ut. Allmänhetens tillgänglighet är en av anledningarna till samlokalisering.

Vad kommunen söker är med andra ord en större lokalyta med plats för 40-talet arbetsplatser samt kommunarkiv.

– Vi tittar på olika lösningar, säger Christer Petersson och nämner baracker som sido-alternativ.

– Turistanläggningar har vi också kikat på, men det faller på att verksamheten måste vara kvar över nästa sommar.

Närmare än så går Christer Petersson inte in på lokalfrågan.

”ett måste”

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson förklarar för sin del att hon kan tänka sig en temporär flytt till kommunens ”nybyggda” industrihotell där lediga lokaler finnes.

– Där sitter jag gärna i ett kontorslandskap. Ombyggnaden är ett måste –vatten, el, ventilation, hela köret är slut. Och detta att huset saknar hiss, och därmed svårtillgängligt för handikappade, är pinsamt.

Hiss ingår i ombyggnadsarbetet och ska enligt planerna uppföras i husets västra del, i anslutning till entrén vid miljö- och byggnadsförvaltningen.

Annons

Lennart Bohlin, skyddsombud för SKTF och pådrivande i ombyggnadsfrågan, välkomnar höstens tilldragelse:

– Glädjande, högst välkommet och ett måste. Huset är nergånget och det är bara en tidsfråga innan allt rostar sönder.

Stadshusets ombyggnad räknas till de stora projekten under 2007, kanske det största, utan att ha färdig budget.

– Än så länge är det ”kryss” för 2007, det som finns för i år är tre miljoner på kontot ”Stadshuset/ Stadsförnyelse”, berättar ekonomichefen Evert Kvarneke.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons