Annons
Nyheter

SPI kritiskt: ”Pumplagen favoriserar ett bränsle”

Nyheter • Publicerad 8 mars 2008

MÖRBYLÅNGA

Den så kallade pump-lagen ställer allt högre krav på landets bensinmackar att tillhandahålla förnybara drivmedel. Även mindre mackar måste numera erbjuda etanoltypen E85. Svenska petroleuminstitutet (SPI) är tveksamma till detta.

Annons

I Sverige finns 3 701 försäljningsställen för motorbränslen. Knappt en tredjedel av dessa erbjuder förnybara drivmedel. Svenska Petroleuminstitutet, de svenska oljebolagens branschorganisation, är kritiskt till pump-lagen.

– Den är inte teknikneutral som favoriserar ett bränsle framför andra därför att det är billigast. Om någon vill etablera försäljning av metanol och biogas kommer de stöta de på att det redan finns etablering av förnybart drivmedel. E85 har en framtid, men det måste ske på arbetsmässiga villkor, säger Ulf Svahn, vd på SPI.

NEDLÄGGNINGAR

Vidare menar han att de investeringar som följer av lagen inte blir rikstäckande, eftersom majoriteten av mackarna som kommer över försäljningsvolymen ligger i större städer. Enligt Ulf Svahn finns därför risken att mackar i mindre städer måste läggas ned:

– Nedläggningarna ser ut att skyndas på för stationer som erbjuder 1 000 kubikmeter eller mer. Det kan bli så för de försäljningsställen som har svag lönsamhet från början och måste investera för 400 000 kronor.

Han tror också att nedläggningarna kommer att drabba glesbygd i större utsträckning än storstäder.

ENERGIEFFEKTIVT

Vidare menar Ulf Svahn att det vore enklare och billigare att stoppa in större andel etanol i vanlig bensin, så kallad låginblandad bensin som idag består till fem procent av etanol.

– Förra året förbrukades 250 000 kubikmeter låginblandad bensin och 70 000 kubikmeter ren etanol.

I framtiden tror han mer på att se till förbrukningen av bränsle, istället för typ av bränsle.

– Vi måste göra något mot klimatproblemen. Globalt sett har inte förnybara drivmedel någon påtaglig effekt, man måste minska förbrukningen. Bilar måste kunna transportera samma mängd men med en mindre mängd drivmedel. Vi behöver mer energieffektiva fordon och högre andel förnybart bränsle i bensinen, säger Ulf Svahn.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons