Annons
Nyheter

Spanare Areskog ny polischef

Nyheter • Publicerad 17 januari 2008

ÖLAND

Det är en ny sheriff i stan. Borgholmsbon Magnus Areskog tar snart över det 1 341 kvadratkilometer stora polisdistriktet Öland.

Annons

– Även invånarna i Mörbylånga ska känna sig trygga och sedda, programförklarar teamchefen.

En kvartett sökte jobbet ”Teamchef Öland” i polisens nya organisationsform där dagens sex närpolisområden i länet blir till två. Nuvarande närpolisområde Öland tillhör från och med 1 mars ”Närpolisområde Söder” och bildar där Team Öland – med den helt nyinrättade tjänsten teamchef. Efter snabb rekryteringsprocess med sista ansökningsdatum i början av december kunde länets polisledning i veckan avslöja sitt Ölands-val. I fyrtalet av sökande, samtliga med Borgholm eller Mörbylånga kommun som hem-adress, sattes fingret på ansökningsformuläret från:

– Magnus Areskog, vi blev precis färdiga, berättar Ann Åsenius, chef för Närpolisverksamheten i länet, på onsdags-eftermiddagen.

RADIOBIL

Från spanjour på polishuset i Kalmar bekräftar den utvalde uppgifterna från högre ort.

– Jag har fått erbjudandet och svarat ja.

Trots sin relativa ungdom (i jämförelse med många på polishuset i Borgholm, där merparten har få år kvar till pensionering, är han bara barnet) har 39-åringen gått den så kallade långa vägen inom polisväsendet – första gången uniformen drogs på var 1991. Magnus Areskog, då 23 år gammal, tog plats i radiobil för avpatrullering av gator och torg i den kungliga huvudstaden.

– Tjänsten som utryckningspolis hade jag fram till december 1998 för att i januari 1999 börja i Nybro och Kalmar som närpolis.

SPANARE

Samtidigt gick det stora flyttlasset, från miljonstadens eviga brus till...rötterna! Närmare bestämt till en äldre fastighet i barndoms-somrarnas Borgholm.

Annons

– Även om jag är född och uppväxt i Stockholm har jag mina rötter här i Borgholm. Som liten var jag här varje sommar och huset jag och min familj flyttade in i byggdes av min släkt, berättar Magnus Areskog.

Närpoliskarriären såg vägs ände 2001. Grövre kriminalitet pockade på uppmärksamhet och efter en tid som utredare på hemmaplan lockade spanjour i Kalmar mer än skrivbordsjobb i Borgholm. Under ledning av länets kanske mest omskrivne polis (med viss konkurrens av borgholmsbekante Bo Johansson) har Magnus Areskog fram till i dag jobbat på spanjour där kriminalkommissarie Stig Svensson leder och fördelar arbetsuppgifterna med allt från mord till narkotikabrott på menyn.

TRYGGHET

Och snart, tillbaka till Borgholm.

Varför?

– Det känns både jättekul och jättespännande och det är alltid roligt att gå in i något nytt i och med en helt ny tjänst. Samtidigt hade jag ”stått och stampat” ett tag och ville vidare. Nu går jag vidare genom att vara arbetsledare.

Främsta utmaning?

– Att fortsätta utveckla polisarbetet här på Öland där vi har många jätteduktiga poliser. En viktig uppgift och utmaning är att även invånarna i Mörbylånga ska känna sig trygga och sedda. Med stationen i Borgholm blir det lätt en koncentration till just Borgholm.

Dagens ö-baserade polisstyrka står inför en massiv pensioneringsvåg. År 2010 är fyra vid eller redan förbi 65-strecket. Ett problem?

– Nej, jag ser det inte så – det finns en hel del yngre poliser som redan bor här på Öland och jag är ganska säker på att några av dem också vill jobba här och söker sig hit.

Annons

Avdelningen avlyssnat överskottsmaterial: Skiftet i polishuset innebär att en hängiven AIK:are i form av Kai Lindelöf lämnar chefspositionen till en tvättäkta Djurgårdare.

– Alltid Djurgården, fotboll som hockey. Det blir två guld i år, påstår den in i själen blårandige Areskog.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons