Annons
Nyheter

SOS Alarm vägrade larma

Nyheter • Publicerad 22 mars 2006

ÖLAND

”Vid pågående brott eller nödsituation: ring 112” – polisens budskap är kristallklart.– Vilket jag gjorde, men SOS Alarm ville eller kunde inte koppla mig till polisen, berättar den bilist som var millimeter från att frontalkrocka med den man som körde drogad och berusad från Kalmar till Borgholm.

Annons

Besk kritik riktas mot SOS Alarm i Växjö efter drog- och rattfylleristens skräckfärd.

– Jag vet inte om SOS inte litade på mig eller om de inte kunde koppla. Till slut tröttnade jag på att tjafsa med SOS och ringde mitt jobb där vi har telefonnumret till polisens sambandscentral. En jobbarkompis ringde dit och gav polisen mitt mobilnummer och sen tog det inte mer än 20 sekunder innan de ringde, konstaterar en av de bilister som var nära att kollidera med ratt-fyllot.

– Jag upplevde det som att SOS inte ville tag i saken, de ville inte koppla. Det kändes naturligtvis inte bra. Samtidigt hade jag fylleristen att hålla reda på så jag hann knappt bli arg.

avsnäst

Även andra personer försökte larma polisen via SOS.

– Den kvinna som hängt på från Halltorp berättade att hon blev avsnäst och otrevligt bemött av SOS. Hon försökte också få SOS att göra någonting, berättar bilisten.

allvarligt

Polisens informationschef Ulf Karlsson reagerar med förvåning på uppgifterna.

– De som ringde SOS gjorde helt rätt, det är vid sådana tillfällen man ska ringa 112. Sen har jag ingen om varför SOS agerade så. Om uppgifterna stämmer är det allvarligt och väldigt förvånade. Det är lika viktigt för polisen som för allmänheten att larmkedjan fungerar, det är därför vi anlitar SOS.

– Och SOS ska inte göra någon prioritering, den gör vi, säger Ulf Karlsson och ber ”larmarna” att ta kontakt.

Annons

– Det vore bra om de hörde av sig till mig så vi kan reda ut vad som gått snett.

När Ölandsbladet kontaktar SOS Alarm AB i Växjö kan platschefen efter en första genomgång inte hitta bandinspelningarna av de aktuella samtalen, utan ber att få återkomma.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons