Annons
Nyheter

Sörens Bröd i konkurs - tolv sägs upp

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2006

BORGHOLM

Sörens Bröd i Borgholm har försatts i konkurs på egen begäran.Tolv anställda berörs av företagets ekonomiska kollaps.– Min ambition är att hitta någon, eller några, intressenter till företaget, säger konkursförvaltaren Tommy Lindgren.

Annons

Konkursen omfattar två företag: Sörens Bröd AB och Sörens Bröd Fastighets AB.

– Den information jag har i det här läget, timmarna efter konkursen, är att Sörens Bröd har tolv anställda och att företaget gjorde förlust 2005 och att förlusten under innevarande år är i storleksordningen en halv miljon kronor.

– Utan att veta exakt kan en förklaring till konkursen vara pressade kalkyler, med många stora företag i bageribranschen är det pressade priser. Dessutom ska denna sommar inte ha motsvarat förväntningarna, förklarar advokat Tommy Lindgren, på väg till Borgholm och Sörens Bröd.

– Jag ska dit i eftermiddag (måndag) och kommer även vara där i morgon för att sätta mig in i företaget och för att prata med

personalen.

Samtliga tolv i personalstyrkan ska sägas upp. Produktionen kommer att fortsätta under några dagar denna vecka. Mer än så kan Tommy Lindgren inte utlova.

– Om några dagar har jag en uppfattning om företagets situation, om jag med gott samvete kan driva företaget vidare. Det går att driva med lönegaranti under ett år, men då måste kalkylen gå ihop.

Tommy Lindgrens ambition är att hitta köpare till företaget.

– Först rekonstruktion och bli kvitt en massa gamla skulder för att få ett friskt företag där personalstyrkan är anpassad till marknaden - sedan ut på anbud. Min ambition är, som alltid, att få ett friskt företag och sedan hitta en intressent, eller intressenter, till företaget.

– Det ligger också i i hela Ölands intresse att företaget kan leva vidare. Det är anrikt och med rätt stor organisation: omsättning över 20 miljoner, tolv anställda och med fem lastbilar.

Annons

vinstrikt

Bageriet, med dess olika ägare, har funnits på Södra Långgatan sedan 1910-talet och räknas som Ölands nu äldsta. Sörens Bröd levererar bröd och konditorivaror till återförsäljare på hela Öland samt i länet, från Bergkvara i söder till Oskarshamn i norr.

2003 köptes Sörens Bröd av den nuvarande ägaren Sven Atter. Så sent som 2004 hade företaget 23 anställda och samma år stod företaget berett att köpa lokaler av Arla i gamla mejeriet, men affären gick i stöpet.

2001 hade Sörens Bröd en vinst på 1,1 miljoner kronor.

Ölandsbladet har utan framgång sökt Sven Atter för kommentar.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons