Annons
Nyheter

Solberga flätade till rekordet

Nyheter • Publicerad 17 mars 2006

KÖPINGSVIK

En ny mästare är korad, Greenwich Park i London är blott intet mot Solberga Gård i Köpingsvik.– Nu är vårt vitlöksrekord officiellt med certifikat från Guinness rekordbok och allt, strålar Gunnar Kvarnbäck.

Annons

Den 25 september 2005 skrevs historia på Solberga Gård i Köpingsvik. Gunnar Kvarnbäck minns dagen av flera anledningar.

– Först och främst för världsrekordet, men också för att det var väldigt, väldigt nervöst.

– Vitlöks-flätan låg i tre varv på övervåningen och vi var tvungna att under militärisk precision ta den nerför trappan för att utomhus kunna mäta dess fulla längd i sträckt läge. Och hade flätan gått sönder hade rekordet underkänts.

godkänt

Flätan höll och Guinness förlängda arm på plats – landshövding Sven Lindgren och fullmäktiges ordförande Anita Lönegård – mätte upp 124,2 meter. Därmed slogs rekordet från den 20 november i Greenwich Park i London med cirka 13 meter.

– Jag minns också att flätan var fantastiskt fin och att stämningen blev väldigt upprymd.

Nu räcker det inte att mäta och därmed slå sig för bröstet i tron att rekordet är slaget och platsen i Guinness rekordbok given.

– Först nu, efter att ha skickat in en massa papper och foton och videofilm, är rekordet godkänt av Guinness. Nu har certifikatet från Guinness kommit, rapporterar Gunnar stolt.

– Ja, så vitt jag vet är det Ölands enda världsrekord.

villig utmanare

Annons

Tanken att komma in i världens största och mest kända rekordbok väcktes när sonen Elias fick Guinness rekordbok i julklapp 2002.

– Han såg det där rekordet från Greenwich och tyckte att det där kan vi väl slå.

– Så efter att ha odlat i ett halvår och flätat i tre dagar var rekordet vårt!

Någon ny rekordjakt är inte aktuell.

– Nej, jag lär inte slå det själv, men slår någon annan det så utmanar jag gärna.

Till sist, i bästa Hollywood- och Oscars-stil, vilka vill du tacka?

– Jag vill tacka alla som var med och bar och framförallt vill jag tacka hon som flätade: Cajsa-Karin Löfberg. Jäkligt snabb och jäkligt uthållig.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons