Annons
Nyheter

Socialstyrelsen friar Rönningegården

Nyheter • Publicerad 30 januari 2006

En anhörig anmälde Rönningegården i Mörbylånga sedan en 82-årig man avlidit.Socialstyrelsen anser dock inte att Rönningegården brustit i sina rutiner.

Enligt anmälan kom patienten till Rönningegården för fortsatt rehabilitering efter sjukhusvistelse. Under tiden på sjukhuset hade han haft svårt att svälja såväl fast som flytande föda.

Annons

De anhöriga såg efter ankomsten till korttidsboendet hur mannen ”tappade ork” mer och mer.

I sin anmälan till socialstyrelsen riktade de anhöriga kritik mot rutinerna på Rönningegården.

Socialstyrelsen har tagit del av handlingar som visar att en sjuksköterska kontaktade läkare när anhöriga påpekade patientens tillstånd. På begäran av anhöriga tidigarelades det planerade läkarbesöket.

Då patienten dagen efter läkarbesöket fick feber kontaktade vårdpersonal den tjänstgörande sjuksköterskan som bad dem ge febernedsättande läkemedel i avvaktan på att hon skulle komma till boendet. När sjuksköterskan 20 minuter senare besökte mannen hade även patientens anhöriga kommit. Ambulanstransport till sjukhus beställdes och sjuksköterskan rapporterade till akutmottagningen.

Men den 82-årige mannen avled.

Efter att ha tagit del av handlingarna i fallet finner inte socialstyrelsen anledning att rikta kritik mot Rönningegårdens rutiner.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons