Annons
Nyheter

Socialförvaltningens politiker JO-anmälda av tjänstemännen

Nyheter • Publicerad 14 december 2007

MÖRBYLÅNGA

– Jag blir vansinnig om vi får en JO-anmälan till, röt socialnämndens ordförande Claes Brolinson i sin ”installationsintervju” i Ölandsbladet. Och nu har den kommit – riktad mot honom själv...

Annons

Claes Brolinson (c) gjorde en bokstavlig rivstart när han tog över ordförandeskapet i socialnämnden. Bläcket han knappt torka på underskrifterna av hans utnämning innan han tog itu med individ- och familjeomsorgen (IFO) inom socialförvaltningen.

– IFO har inte fungerat tillräckligt bra, vilket bland annat visas av alldeles för många JO-anmälningar, hävdade Claes Brolinson och tillade i en intervju i Ölandsbladet för bara två veckor sedan, att han skulle bli ”vansinnig om vi får en JO-anmälan till”.

Vid det senaste sammanträdet med politikerledningen i socialnämnden, Brolinsons första, beslutades bland annat att två IFO-ärenden kommer att tas upp igen då tidigare utredningar helt enkelt anses vara för dåligt gjorda.

– Och vi ska be en ”neutral” kommun att titta på ärendena, säger Claes Brolinson.

VARFÖR INTE SLUTA?

Att socialens IFO-avdelning har blivit ifrågasatt av den politiska ledningen, har orsakat stor ilska och misstämning bland personalen på nämnda avdelning. Känslorna svallar så högt att personalen, inklusive chefen Tommy Ohlsson, nu JO-anmäler socialens politiska ledning, det vill säga arbetsutskottet bestående av Claes Brolinson (c), Göran Adolfsson (s) och Jan Erik Gustavsson (fp).

Varför en JO-anmälan, Tommy Ohlsson?

– Jag vill inte som ordföranden (alltså Brolinson, reds anm) kommentera enskilda ärenden i pressen.

Står samtliga på IFO-avdelningen bakom anmälan?

– Ja, samtlig personal. Och det är alltså arbetsutskottet vi anmäler.

Annons

Claes Brolinson tar det dock med knusende ro och är långt ifrån ett vansinnesutbrott.

– Jag bara ler. Jag är fullständigt kolugn. De har absolut inget för sitt agerande. De är inte vana vid att någon sätter ner foten och säger att det får vara nog nu. Och man kan fundera över varför just IFO-avdelningen har flera JO-anmälningar på sig.

I övrigt vill inte Claes Brolinson kommentera skeendet.

– Nej, jag väntar tills jag ser anmälan. Men jag kan säga så mycket att vi ett helt enigt arbetsutskott. För övrigt kan man tycka att om någon anser det vara så jobbigt att ha en tjänst inom Mörbylånga kommun, så varför stannar man kvar? Då kan man väl sluta.

ULF HEDMAN

Ölandsbladet lördagClaes Brolinson (c) är inte nöjd med sin ersättning: ”Jag har alldeles för lite betalt”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons