Annons
Nyheter

Socialen i Mörbylånga talar ut

Nyheter • Publicerad 1 mars 2008

MÖRBYLÅNGA

Individ- och familjeomsorgen (IFO) i Mörbylånga kommun, som av gemene man mest är förknippad med begreppet ”socialen”, har haft en tuff tid. JO-anmälningar, inkompetensförklaringar och påhopp i media av främst socialnämndens ordförande, Claes Brolinson, har varit påfrestande.

Annons

IFO-avdelningen får nu stöd av chefen, Agneta Thomsson:

– Han (Brolinson) kan inte spelreglerna.

Rabaldret och turbulensen på socialförvaltningens IFO-avdelning har inte avstannat, utan lär snarare fortsätta ett bra tag till. Däremot tycker personalen att det får vara nog nu.

– Det får var slut med smutskastning och oöverlagda uttalanden. Vi vill ha ett slut på detta, säger Victoria Dimond mycket bestämt, till en församlad lokalpress.

IFO-avdelningens representanter har tidigare kritiserat nämndens ordförande, Claes Brolinson, just för hans uttalanden i press och media. Och nu tar man till samma grepp.

Varför?

– Vi vill enbart hålla oss till fakta. Det är en viss skillnad mot hans sätt att föra offentlig diskussion.

20 SKRIVELSER

De fakta som Victoria Dimond och hennes kollegor på IFO-enheten vill framföra är bland mycket annat att det tal om att IFO-enhetens verksamhet präglats av brist på etik, moral och att man dessutom skulle blivit kända för att uppvisa ett dåligt bemötande mot sina klienter, inte håller streck.

– Nej, det är inte helt korrekt. I ett fall, som figurerat i pressen, påstås det att vår handläggning var så undermålig att en extern handläggare måsta ta itu med det. Detta är inte en sann bild. Fakta i just det fallet är att om tingsrätten skulle begära en fördjupad utredning i målet (en vårdnadstvist, reds anm) skulle man lämna över till en extern handläggare.

Annons

Med andra ord: det var inte IFO-enhetens handläggare som saknade kompetens. Tågordningen var redan fastställd. Victoria Dimond tar även upp de ”mängder av skrivelser som inlämnats till länsstyrelsen”.

– Enbart i ett ärende har 20 skrivelser från en och samma person i ett och samma ärende skickats till länsstyrelsen.

Victoria Dimond tar dock på sig kritik över IFO-avdelnings sätt att sköta verksamheten på en punkt.

– Och det är något som vi själva påpekat i vårt yttrande och sedermera åtgärdat. Det gäller ett rent formaliafel där en av våra handläggare uttryckt sig olämpligt. Men vi var medvetna om detta, och som sagt, vi påpekade det själva. Länsstyrelsen säger också i det ärendet att ”vi finner ej att socialtjänsten i övrigt agerat felaktigt”. Den bilden har inte precis vår politiska ledning givit.

Nu är det inte enbart länsstyrelsens handläggare som synat Mörbylånga socialtjänst. En och annan JO-anmälan har det också blivit – ”men det är inte mer än 15 anmälningar sedan 1977” – varav den senaste är personalens anmälan mot den politiska ledningen.

ARBETSMILJÖN

– Men vi anmälde oss själva också. Och JO fann ingen anledning att utreda ärendena. Däremot bedömdes det att det fanns fog för länsstyrelsen att syna arbetsmiljön på vår förvaltning.

– Jag har redan varit i kontakt med socialdirektör Stig Lindell på länsstyrelsen, inflikar socialchef Agneta Thomsson, och han ska se över den uppkomna situationen mellan nämnd och tjänstemän.

Agneta Thomsson tar, naturligt nog, parti för sin personal. Det som verkar irritera henne mest i hela den här härvan som hängts ut till allmän beskådan, är att fastlagda rutiner inte har följts.

Annons

– Han (ordförande Brolinson) kan inte spelreglerna. Det finns rutiner för hur man tar itu med problem som kan uppkomma på en förvaltning. Att gå ut i media och hota folk med uppsägning hör inte till dessa rutiner.

Att arbeta som handläggare på en socialförvaltning hör till de garanterat mest känsliga och svåra jobb som man kan ägna sig åt. Ofta är barn inblandade. Mänsklig misär och tragedier hör till ”normaltillståndet” inom en socialsekreterares ansvarsområde.

Har bråket påverkat er och det som man brukar kalla för ”tredje man”?

– Självklart har vår verksamhet skadats. Folk avbokar möten och ifrågasätter vår kompetens. Jag tror inte politikerna är medvetna om vilka konsekvenser och vilken skada som den här situationen givit upphov till, säger Victoria Dimond och får nickande medhåll av hela personalkollektivet som samlats runt konferens bordet.

– Nej, det här har sannerligen inte varit bra för vår verksamhet, säger också socialchef Agneta Thomsson.

– Detta måste få ett snabbt slut.

Men det måste väl ändå börja med att ni kommer ”on speaking terms” med de politiska företrädarna, eller hur?

– Självklart, hur ska det annars vara möjligt att dra ett ärende inför socialnämnden om stämningen är som den är nu, säger Victoria Dimond med ett lätt bekymrat tonfall.

GENOMLYSNING

Samtliga inblandade är givetvis, något annat vore konstigt, medvetna om att saker och ting inte kan fortsätta som hittills. Ett gemensamt möte med personal och politiker är också inplanerat till i mitten av mars.

Annons

– Jo, vi måste ju komma överens. Den arbetsglädje vi tidigare haft är svår att hitta idag, säger en av handläggarna, Marianne Nilsson.

Att just tre personer blivit utpekade såsom varande lämpliga att ”köpa ut” har för övrigt inte medfört några splittringstendenser bland IFO-avdelningens personal.

– Nej, vi står helt eniga, hävdar Marianne Nilsson och Victoria Dimond med en mun.

– Men någon genomlysning av verksamheten som syftar till att ”köpa ut” folk går vi inte med på.

Genomlysning eller inte. Socialchefen, Agneta Thomsson, flaggar dock för en liten organisationsförändring vad det lider.

– VI ska se över våra verksamheter. Det gör vi ständigt. Det kan ju tänkas att IFO-chefen inte ska ha just de uppgifter han har idag. Eller att vi ska förändra vår verksamhet på annat sätt.

– Vi strävar hela tiden efter att bli bättre.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons