Annons
Nyheter

Snön faller, kostnaden stiger

Nyheter • Publicerad 12 mars 2006

Vinterns snökaos sätter spår i Mörbylånga kommuns ekonomi.Det är minus i snöröjningskassan. Milt uttryckt.– Flera miljoner skulle jag gissa, säger Karl-Gustav Johnsson, teknisk chef vid Mörbylånga kommun.

Riktigt hur många miljoner back Mörbylånga kommun ligger mot den budgeterade snöröjningspengen vet ingen i dagsläget.

Annons

– Men det är ett antal miljoner, säger Karl-Gustav Johnsson.

Den ordinarie snöbudgeten ligger på 700 000 kronor. Den pengen brukar vanligtvis täcka kostnaderna för snökäppar och något snöoväder.

Årets vinterväder är bland de svåraste som drabbat Öland det senaste halvseklet.

Politikerna är underrättade om att medel måste skjutas till för att täcka minussiffrorna för snöröjningen.

Enligt Karl-Gustav Johnsson kan det inte komma som någon överraskning för politikerna att snöröjningspengarna är slut efter vargavintern. Budgeten är snålt tilltagen:

– Underförstått har det varit så att när det blir en riktig vinter så får vi ta den smällen.

Minusnotan kan faktiskt bli ännu större. Dels är våren i år senare än vanligt och dels kan det ju faktiskt komma snö senare fram i november och december.

Det övertrasserade snökontot kommer att få konsekvenser.

– Det är möjligt att vi får spara in på vägunderhållet under hösten, säger Karl-Gustav Johnsson.

I dagarna kring jul drogs Öland in i snötäcket. SMHI i Norrköping har studerat statistiken och funnit att det börjar likna en rekordvinter. 1986/1987 låg snön djup länge och likadant 1981/1982. Men vintern 2005/2006 står sig bra i konkurrensen.

Annons

Enligt SMHI:s prognoser så kommer kylan i sydöstra Sverige att hålla i sig även in i nästa vecka.

Som en tröst lär det (nog) i alla fall inte bli nytt svenskt köldrekord på Öland. Det är en bit kvar till 52,6 minusgrader vilket uppmättes i Vuoggatjålme, Lappland, 2 februari 1966.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons