Annons
Nyheter

Smuts och bristande rutiner: Alla ICA-butiker underkändes

Nyheter • Publicerad 11 mars 2008

BORGHOLM

Sju ICA-butiker inspekterades – samtliga underkändes. Flera på grund av smuts, andra på grund av bristande rutiner.

Annons

– Generellt finns avvikelser i underhållet och då i form av slitna lokaler, konstaterar livmedelsinspektör Annelie Larsson på miljö- och byggnadsförvaltningen i Borgholm.

De färska inspektionsrapporterna talar ett tydligt språk – samtliga undersökta ICA-butiker i Borgholm redovisar såväl ”allvarliga avvikelser” som ”avvikelser” mot gällande lagstiftning i livsmedelslagen och över hela linjen gäller omdömet underkänt.

ICA Löttorp, inspekterades den 20 februari: Tre allvarliga avvikelser, tio avvikelser. Underkänd. Allvarliga avvikelser är bland annat färdigmat ej tillräckligt separerad från råa köttprodukter i den manuella köttdisken samt för höga temperaturer på lax, salladsmix, rått kött och delad vitkål.

ICA Supermarket Borgholm, inspekterades den 18 januari: Fem allvarliga avvikelser, sjutton avvikelser. Underkänd. Bland de allvarliga avvikelserna fanns smutsig förpackningsmaskin och bristande dokumentation. ”Det var allmänt slitet på flera ställen (golv, väggar, tak, dörrkarmar, med mera) i anläggningen. I mottagningsutrymmet var väggar och tak smutsiga/fulla av spindelväv. Vid smörgåsberedningen var det smutsigt och stökigt i skåp och lådor. Personaltoaletterna var allmänt slitna”, sägs det i rapporten.

ICA Nära Byxelkrok, inspekterades den 23 januari: Fem allvarliga avvikelser, elva avvikelser. Underkänd. ”Beredning av kyckling, revben, semlor och grönsaker görs på samma bänk och i samma rum”, konstaterar livsmedelsinspektören och bedömer hanteringen som en allvarlig avvikelse från livsmedelslagstiftningen. I frysrummet var flera varor täckta med is. I övrigt noteras flera brister i underhållet.

ICA Nära Källa, inspekterades den 17 januari: Tio allvarliga avvikelser, tjugo avvikelser. Underkänd. Från rapporten: ”Det är smutsigt i på golvet i grönsakskylen. Det är smutsigt i grönsaksförrådet. I dagsläget sker beredning av kyckling, revben, grönsaker, semlor och bake-off bröd på samma bänk.” Varor som ska slängas/returneras förvaras lite överallt i anläggningen. Under inspektionen framkom det att grillad kyckling och revben varmhålls i upp till fem timmar, enligt Dagligvaruhandelns branschriktlinjer bör kyckling varmhållas i högst två timmar. Vid inspektionen hittades även sallader med för höga temperaturer.

ICA Nära Böda, inspekterades den 31 januari: Tre allvarliga avvikelser, tretton avvikelser. Underkänd. ”På lagret är lagringen av livsmedel dåligt separerad från övrig lagring (bland annat förvaras påsar med nötter tillsammans med lådor med cykellås)... Det sker golvförvaring lite överallt i anläggningen... Förvaring av sopkärl i charkkylen kan accepteras så länge sopsäcken byts varje dag.”

ICA Nära Trossen, Sandvik, inspekterades den 25 januari: Sex allvarliga avvikelser, nio avvikelser. Underkänd. ”Vid inspektionstillfället höll en förpackning med karrékotletter 9°C och en förpackning med köttfärs höll 7,5°C”, sägs det i rapporten, där de allvarliga avvikelserna främst är bristande dokumentation och dito rutiner.

ICA Nära Rälla, inspekterades den 6 februari: Sex allvarliga avvikelser, 21 avvikelser. Underkänd. Från rapporten: ”Rent diskgods förvaras i en smutsig plasthink. Det är stökigt/smutsigt i stora frysen. Det är smutsigt längs väggen utanför stora frysen. Det är smutsigt på golvet och på vissa förvaringsytor i köttkylen.” I köttkylen förvarades det vid inspektionstillfället en förpackning med kött som, enligt uppgift, skulle slängas.

ETT VÄNTAT RESULTAT

Annons

Inspektionerna genomfördes av Annelie Larsson eller Jan Ekelin och var i samtliga fall oanmälda.

– Underkänt blir det nästan alltid, en enda liten avvikelse räcker. Så att alla fick underkänt ska tas med en nypa salt, anser livsmedelsinspektör Annelie Larsson.

– Och det är så här det ser ut, resultatet är det förväntade. Oftast är det inga jättestora grejer, istället är det lite småsmutsigt här och var. Under den här rundan fanns det inget som fick mig att häpna, det enda som sticker ut är att det generellt finns avvikelser i underhållet och då i form av slitna lokaler.

Avvikelserna i butikerna ska vara åtgärdade till den 1 juni.

MICHAEL STÅHL

Fotnot:ICA-butiken i Köpingsvik inspekterades i augusti 2007, då med en del brister. Hemköp och Netto inspekterades även de under fjolåret.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons