Annons
Nyheter

Smedby kyrka till kammarrätt: ”En orimlig tolkning av lagen”

Nyheter • Publicerad 22 juli 2008

SMEDBY

Södra Ölands kyrkliga samfällighet menar att länsrätten gjort en orimlig tolkning av kulturminneslagen, vid beslutet att Smedby kyrka renoverats utan tillstånd. Samfälligheten överklagar ärendet till kammarrätten.

Annons

Det utdragna ärendet handlar om reparationerna på Smedby kyrka, där sakristians svall och plåttak håller på att bytas ut. Länsrätten, och tidigare länsstyrelsen, har hänvisat till kulturminneslagen och menat att dessa reparationer har haft sådan karaktär att de kräver tillstånd av länsstyrelsen.

SEDVANLIGT UNDERHÅLL

Men Södra Ölands kyrkliga samfällighet är kritiska och anser att reparationerna ska ses som sedvanligt underhåll där förvaltaren tar eget ansvar för det kyrkliga kulturarvet. Vidare menar de att Svenska kyrkan numera äger sina egna byggnader, vilket den inte gjorde då kulturminneslagen instiftades. Samtidigt ska kyrkan rätta sig efter Kyrkoordningen samt Plan- och bygglagens allmänna bestämmelser. Därför anser samfälligheten att länsstyrelsen och länsrätten tolkat kulturminneslagen orimligt.

”Då allmänna råd till lagens tolkning och tillämpning saknas måste såväl länsstyrelsen som kyrkans förvaltare bedöma tillståndsplikt enligt kulturminneslagen till de övriga lagar och regelverk fastighetsägaren har att efterleva”, skriver samfälligheten i sin överklagan till kammarrätten i Jönköping.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons