Annons
Nyheter

Smedby kyrka får ej renoveras

Nyheter • Publicerad 8 juli 2008

SMEDBY

Sakristian i Smedby kyrka renoverades utan tillstånd från länsstyrelsen, som därför beslutade att renoveringarna skulle avbrytas. Detta överklagades men länsrätten har nu kommit till samma slutsats.

Annons

I slutet av juni besöktes kyrkan av en representant från länsstyrelsen, samt en representant från Kalmar läns museum. De såg då att svall och plåttak på kyrkans sakristia höll på att bytas ut. Men något tillstånd till detta fanns inte, och därför avbröts reparationerna omedelbart. Detta överklagade Södra Ölands kyrkliga samfällighet.

ANNAT MATERIAL

Men länsrätten har alltså kommit fram till att länsstyrelsens beslut var riktigt. Enligt kulturminneslagen måste länsstyrelsen ge tillstånd när en kyrkobyggnad ska rivas, flyttas eller byggas om. Vid vanligt underhållsarbete är ett tillstånd dock inte nödvändigt, såvida det inte används ”annat material eller ny teknik i förhållande till tidigare arbeten på kyrkobyggnaden”. Länsrätten bedömer att arbetena på Smedby kyrka var av sådan karaktär att ett tillstånd skulle ha behövts.

BYRÅKRATISKT

Till följd av länsrättens dom, skriver Växjö stift ett öppet brev till länsstyrelsens ledning. Där står att underhållet var av akut karaktär och att det material som användes vid reparationen är likvärdigt med det tidigare, varför inget tillstånd borde har krävts. Vidare skriver stiftet att reparationsstoppet har bidragit till allvarliga olägenheter för församling och samfällighet. Samt att ”den strategi för myndighetsutövning i kyrkobyggnadsärenden som numera råder vid länsstyrelsen i Kalmar län, uppfattas som byråkratisk och föga konstruktiv av länets församlingar”.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons