Annons
Nyheter

Slutfixat för Tobbe

Nyheter • Publicerad 23 december 2008

I maj förra året anställdes Torbjörn Gustavsson som ”fixare”, det vill säga ge seniorservice åt kommuninvånare som är fyllda 70.

Han har trivts med uppgiften och de han hjälpt har överlag varit positiva.

Annons

Men den 13 december kom ”julklappen”, hans tjänst dras in vid årsskiftet.

– Det har varit en heltidstjänst, men man anser att det räcker med en halvtid. Och att den ska upprätthållas av en vaktmästare på Ekbacka, säger Fixar-Tobbe som glatt sig åt en fortsättning.

– Det tog närmare ett år för att få fart på verksamheten och i höst har det varit full fart hela tiden. Jag har gjort mellan fem och sju besök om dagen runt om i kommunen och ser ju behovet. Jag ville gå vidare och jobba med förebyggande åtgärder, säger Fixar-Tobbe som misstänker att han blivit ett offer för besparingarna i den kommunala verksamheten.

– Men vad jag hört har beslutet lett till oenighet i socialnämnden.

Fixartjänsten innebär att de äldre får hjälp med byta glödlampor, hänga upp gardiner, ta ner saker från höga skåp, kort sagt allt där en stege kommer in i bilden. Det kan även handla om att ordna sladdar, lufta element, flytta möbler, montera brandvarnare, smörja lås och utföra enklare reparationsarbeten.

– Man anser att jag gjort för mycket, sådant som man ska vända sig till yrkesfolk med. Och att det därmed blivit en konkurrerande verksamhet.

– Men byta en stickpropp kan ju till exempel vem som helst göra, säger Fixar-Tobbe som avböjt erbjudandet att förtsätta en och en halv månad för att ”gå bredvid” sin efterträdare.

Ölandsbladet har sökt verksamhetschef Mats Edström för en kommentar till beslutet, dock utan att lyckas.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons