Annons
Nyheter

Slut på friden i fågelstationen: Nu startar årets ringmärkning

Nyheter • Publicerad 15 mars 2008

OTTENBY

Det ena hänger ihop med det andra. Vårfåglarna kommer och Ottenby fågelstation öppnar för säsongen. I dag lördag sätter ringmärkarna på Ölands södra udde upp fångstnäten för första gången i år.

Annons

Ejdrarna har redan börjat sträcka över Öland.

– Normal sett har det sin topp kring månadsskiftet mars/april men i år blir det troligtvis något tidigare, säger Aron Edman från Simrishamn, som är ny platschef vid Ottenby fågelstation.

TRENDER OCH AVVIKELSER

Medan fotbollsvännerna väntar på den allsvenska fotbollspremiären och vem som ska göra första målet, så tippar fågelskådarna vilken fågel som ska bli den första att ringmärkas i Ottenby.

– Ett starkt tips är att det blir en koltrast. De gamla hannarna är snabbt tillbaka så fort det blir bättre väder. Koltrast och talgoxe, det är väl de som vi har mest av just nu, säger Aron Edman.

Det är 37:e året i rad som fågelstationen på södra Öland följt givna mallar när det gäller ringmärkningen. Det innebär att det är lätt för personalen att se trender och upptäcka avvikelser. De senaste tio åren är trenden den att till exempel gulsparven minskar i antal.

– Det har sin grund i förändringar i jordbruket. Lantbrukaren använder sig av större arealer. Busk-ridåer och kanter försvinner när mindre åkrar slås ihop till större, förklarar Aron Edman.

KNÖLSVANAR UPP PÅ LAND

Ett märkligt fenomen som ornitologer uppmärksammat under våren på södra Öland är att knölsvanarna i stora flockar lämnat vattnet för att söka föda på land.

– En märklig grej som de börjat med. De brukar hålla sig i vattnet, doppa huvudet och snappa mat, de brukar inte vara uppe, berättar Aron, som inte har någon förklaring till beteendet.

Vid sidan av fågelstationen så redovisar Ottenby Naturum ett späckat program för våren. Några av programpunkterna: 23 marsblir det ”Holkshow” där proffstillverkare är på plats för att ge tips om var hur holkar ska se ut och var det ska sitta. 17 majleder Göran Andersson kören under rubriken ”Sångfåglarnas symfoni”. För sången svarar ”musikvärldens divor” såsom sommargylling, höksångare och rosenfink. 23-24 majär det ”Tälthelg med Club 300”. Club 300 är de fågelskådare som kryssar för alla fågelarter de ser. De allra bästa har till och med sett över 400 arter. Men då ska man också ha lite flax.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons