Annons
Nyheter

Slottets ekonomi ingen ruin längre

Nyheter • Publicerad 30 oktober 2006

År av mångmiljonförluster på Borgholms slott vänds detta år till plus, trots publiktapp.– Vi har dragit ner på kostnaderna. Bara under juli månad sparade vi 360 000 kronor i personalkostnader jämfört med förra året, säger verksamhetschefen Jan-Åke Johansson och gläds även åt ett scen-köp som kan få tillbaka slottet på konsertarenan igen.

Slottets ekonomi har de senaste åren varit en ruinerade historia, på branten till kollaps. Miljon efter miljon har tickat iväg i underskott.

Annons

Årets verksamhet är en vändpunkt.

– Det ser ljust ut, om inget oförutsett inträffar går vi med cirka 600 000 - 700 000 kronor i plus. Då ingår EU-bidraget på 571 00 kronor som kom i mars månad och som är kopplat till fjolårets Global Art–utställning. Fast även utan bidraget har vi balans mellan intäkter och kostnader, säger Jan-Åke Johansson.

Balansen har slottet trots publiktapp, vid sammanräkning den 1 augusti var tappet 9 000 besökare stort.

– Förklaringen är att vi drog ner på sommarpersonalen och även på andra kostnader. Tyvärr tvingades vi även säga upp en i året-runt-personalen på grund av arbetsbrist.

Till säsongen 2007 finns fler ljuspunkter, däribland en ny och av kommunen ägd scen. 16 gånger 10 meter stor till priset av knappt 1,6 miljoner kronor. Kommunen köper, slottet hyr, denna lösning då slottet inte har någon egen investeringsbudget.

– Tidigare har konsertarrangörerna hyrt in scen och delat på den höga kostnaden. Med besvärlig logistik har produktionskostnaderna därmed varit ganska dyra. Genom att slottet har scenen blir det inte lika dyrt för arrangörerna.

– Jag ser den nya scenen som en mycket viktig pusselbit i slottets framtida verksamhet. Ambitionen är att komma tillbaka till de tio-tolv konserteter slottet hade förr om somrarna, vi vill också ha få hit de yngre artisterna.

Ytterligare en källa för förhoppningar är den nya entrébyggnaden.

– Bygget går som tåget med slutbesiktning den 19 december.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons