Annons
Nyheter

Slipper åtal för ”skitsak”

Nyheter • Publicerad 10 augusti 2006

SÖDRA ÖLAND

En lantbrukare på södra Öland, som spridit hönsgödsel under otillåten tid, slipper efterräkningar sedan åklagaren beslutat att inte inleda någon förundersökning.

Annons

En novemberdag 2004 spred lantbrukaren 40 ton hönsgödsel över 5 hektar, vilket sedan plöjdes ned. Efter ett anonymt tips polisanmäldes lantbrukaren av miljö- och byggnadsförvaltningen i Mörbylånga. Där ansåg man att spridningen skett vid otillåten tidpunkt, i strid mot Jordbruksverkets föreskrifter om miljöhänsyn i jordbruket, och således kunde vara ett brott mot miljöbalken.

Nu, efter drygt ett och ett halvt år, har åklagaren kommit fram till att den anmälda gärningen är att bedöma som ringa och därför inte är att anse som brottslig. Någon förundersökning inleds därför inte mot lantbrukaren, som således inte heller har något åtal att vänta.

– Anmälningsuppgifterna ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats, skriver kammaråklagare Kennert Andersson, men påpekar avslutningsvis att ärendet kan komma att tas upp igen om nya uppgifter framkommer.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons