Annons
Nyheter

Skyller sin rattfylla på ”biltjuv”

Nyheter • Publicerad 3 mars 2008

MELLERSTA ÖLAND

– Bilen var stulen. Det var inte jag som körde. Jag låg hemma och sov, hävdar en 54-årig kvinna från mellersta Öland, som av polisen rapporterats för 2,66 promille och dessutom våldsamt motstånd när den vingliga bilfärden stoppades tidigt på nyårsdagen.

Annons

Visst kan de misstänktas versioner i någon mån skilja sig mot dem som poliserna presenterar. Men den 54-åriga kvinnan från mellersta Öland som nu åtalas för grovt rattfylleri och våldsamt motstånd har en version som inte ens liknar den som polisen redogör för i förundersökningen.

VÄGRADE ALKOTEST

Polismännen berättar att ett flertal personer under nyårsnatten ringt och anmält en vinglig färd över Ölandsbron. Polispatrullen lokaliserar bilen vid Kalmar tennishall och försöker få den att stanna med ljussignaler. Men först när polisbilen bromsar in framför bilen stannar föraren färden. Bakom ratten sitter en för patrullen känd kvinna – en 54-åriga kvinna från mellersta Öland.

Kvinnan vägrar blåsa i polisens alkotest och lika ovillig är hon att överhuvudtaget lämna bilen. Polismännen tvingas därför att lyfta ur 54-åringen ur bilen och ta henne till polisbilen. Hela tiden försöker kvinnan att slå sig fri. Vid sjukhuset för provtagning så nödgas polismännen att belägga kvinnan med handfängsel. På kvinnans egen begäran körs hon sedan till psykakuten där hon också erkänner rattfylleri. För polismännen berättar hon att hon ämnat hämta sin dotter i Kalmar och att körningen gått bra. Hon förklarar sig villig att motta ett strafföreläggande.

DEN NYA VERSIONEN

Den 18 februari förhördes kvinnan igen. Då lämnade den 54-åriga kvinnan en helt annan version. Nyårsaftonen låg hon sjuk hemma i feber. På kvällen skulle hon handla på Almérs men blev dålig och höll på att svimma. Några obekanta personer skjutsade henne hem. Personerna säger sig inte kvinnan kunna beskriva såhär i efterhand. Kvinnans bil fick stå kvar på Almers parkering med nycklarna i.

På morgonen skulle kvinnans make hämta bilen, men då var inte bilen där. På polisens fråga varför inte stölden polisanmäldes så säger kvinnan att det inte var någon idé efter som nycklarna satt i låset. ”Någon” ringde på nyårsdagen och berättade för kvinnan var bilen stod. Den 54-åriga kvinnan hävdar att det är någon annan person som suttit i hennes bil och som polis tagit för fyllekörning.

– Bara för att det råkar vara min bil ska inte jag få skulden, säger kvinnan i de senare polisförhören.

Den polisman som stoppade henne i bilen på nyårsaftonen och som flera gånger varit hemma hos henne i andra polisärenden säger hon sig inte alls känna igen.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons