Annons
Nyheter

Skydd ska skydda dricksvatten

Nyheter • Publicerad 10 oktober 2011

BORGHOLM

Efter magsjukeutbrott på grund av förorenat kommunalt dricksvatten drar Borgholm Energi åt kranen i och med skärpta regler.

Annons

- När skydden är på plats ska det som hände inte kunna hända igen, säger bolagets vd Benny Wennberg.

För normalabonnenten väntar en kostnad på cirka 1 000 kronor i och med kravet på återströmningsskydd.

Magsjukan kom med det kommunala vattnet. Via en trasig backventil i en korskoppling spreds förorenat brunnsvatten från ett lantbruk i Östra Greda i det kommunala vattenledningnätet och hundratals personer drabbades av magsjuka.

Händelsen sommaren 2010 fick rikseko och har, som Ölandsbladet berättat tidigare, noga utretts av Borgholm Energi.

Nästa vecka har kommunstyrelsen att ta ställning till bolagets förslag på omarbetad ABVA, allmänna bestämmelser för brukande av den allmänna vatten- och avloppsanläggningen.

De två stora nyheterna i ABVA:n är:

* All typ av sammankoppling mellan egen brunn och den allmänna anläggningen är förbjuden.

* Fastighetsägare som brukar den allmänna dricksvattenanläggningen ska alltid förse inkommande dricksvattenledning med återströmningsskydd.

ÖVERRASKNING

– Efter händelsen sommaren 2010 gjordes en rejäl utredning – en inventering av installationer ute hos kund, i första hand lantbruk – och ganska snart fick vi klart för oss att det inte såg bra ut,

Annons

– Nära 50 procent av undersökta kopplingar, och då hade vi bara kommit till hälften av inventeringen, hade någon form av brist, säger Benny Wennberg, vd för Borgholm Energi.

– För mig var det en överraskning att det var så omfattande, tillägger han.

I kommunens nya ABVA riskklassas alla vattenabonnenter, från ett (minst risk) till fem (högst risk). Efter klass bestäms sedan typ av återströmningsskydd.

– De flesta villor hamnar i riskklass ett och då handlar det om en tusenlapp i kostnad för fastighetsägaren. Fastighetsägaren står för inköp av återströmningsskydd och installation, säger Benny Wennberg och påpekar noga att kunden, och inte Borgholm Energi, ska vidta åtgärder så den inte är en risk för kommunens anläggning.

Som gamla korskopplingar kan innebära.

– Sedan har vi andra risker, ett vattenburet värmesystem är en risk, kokar pannan torrt kan radiatorvatten komma ut i dricksvattnet. Ett kafé med direktansluten kaffebryggare är också en risk.

STÄNGA AV

För lantbruk krävs mer avancerade återströmningsskydd och därmed rakar totalkostnaden i höjden.

– Runt 10 000 kronor, tippar Benny Wennberg.

Installationen av återströmningsskydd berör kommunens samtliga vattenabonnenter, cirka 7 500 till antalet, och ska som senast vara genomförd den sista december 2014. Om inte väntar bannor.

Annons

– Då har vi i och med de nya bestämmelserna rätt att stänga av vattnet för kunden. Dagens AVBA ger oss klent stöd för att ens gå ut och stänga av korskopplingar liknande den i Östra Greda.

Korskopplingen i Östra Greda togs bort direkt av fastighetsägaren i samband med magsjukeutbrottet och fler har följt hans exempel.

– Bara diskussionen har medfört att ett antal korskopplingar tagis bort, säger Bennu Wennberg.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons