Annons
Nyheter

Skumtimmen intog bron

Nyheter • Publicerad 15 oktober 2012

ÖLANDSBRON

På söndagmorgonen stod så Ölandsbron som kuliss i Skumtimmen–inspelningen. Under knappt två timmar stängdes Ölandsbron för att breda väg för en tidsresa tillbaka till nittiotalet.

Annons

– Den här bilen är ju som ny nu igen, bara två år gammal, skrattade Paul Jensen som tillsammans med frun Veronica från Laxeby satt i en av de sju statistbilarna när filminspelningen av skumtimmen intog Ölandsbron. Deras Volvo med husvagn från 1991 hade alltså bara hade två år på nacken eftersom filminspelningen skulle gestalta år 1993. Något som filmteamet var noggranna med att framställa då till och med skattemärket på alla bilarna byttes ut och "bumperstickers" från Roskildefestivalen 2012 fick tejpas över.

– Vi ska föreställa en familj som är på väg över till Öland på semester tydligen. Så det är bäst att vi ser lite avslappande ut, konstaterade Jensens glatt när de intog bron med sin bil och följde de direktiv de fick i sin walkie-talkie.

SNABB INSPELNING

Från klockan åtta till elva hade statistbilarna samt den de två bilarna med filmens huvudkaraktärer förkörsrätt på bron - fast i själva verket varade Skumtimmen på bron "bara" under fem-sex korta tiominutersintervaller fram till klockan tio på dagen. Med andra ord innan bilarna och förmodade stressartade svordomar började hopa sig i köer fram till bron.

Scenerna gjordes med helikopter som satte fokus på Thomas W. Gabrielsson som spelar Lennart och Lena Endre som spelar Julia i Skumtimmen. Denna vy som tar biobesökarna över till ett Öland är tänkt att vara öppningsscen i filmatiseringen av Johan Theorins Ölandssvit. Och självklart hoppas statisterna som var med under dagen att deras bilar ska få vara med i rampljuset när filmen har premiär om ungefär ett år.

– Det är ju därför man är med här, knappast för att känna några stora pengar utan för att vi hoppas att bilen kommer får vara med någon kort liten stund, konstater Paul och Veronica.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons