Annons
Nyheter

S(kräm)mande dålig middag

Nyheter • Publicerad 13 maj 2008

BORGHOLM

Den äldre mannen betalar 107 kronor om dagen för mat. Det räcker till kräm med mjölk som middag.

Annons

– Det var väl efterrätten? säger ordföranden i Demensförbundet, Stina-Clara Hjulström, när hon får höra uppgiften.

– Det kan inte vara sant, det här låter förskräckligt, fortsätter hon.

Det var i lördagens Barometernsom en anhörig berättade om hur hon vid besök hos sin Parkinsonsjuke pappa på äldreboendet Ekbacka i Borgholm fick se att dagens middag var just kräm med mjölk. Det gjorde henne upprörd, dels med tanke på matens innehåll, dels därför att pappan betalar 107 kronor per dag för måltider.

”VANVÅRD”

– Jag tänker ta kontakt med chefen och fråga hur de kan godkänna en sådan här matsedel. Det är vanvård att inte ge riktig mat, säger den anhöriga till Barometern (se även förtydligandet sist i artikeln).

Socialchefen Lisa Källén kommenterar att man startat ett projekt för att det ska bli näringsidkare och bättre mat. Stina-Clara Hjulström håller i dagarna på att författa en skrivelse från Demensförbundet till socialnämnden i Borgholm angående planerade neddragningar av antalet anställda inom socialtjänsten. Redan för ett år sedan erbjöd Stina-Clara en gratis utbildning under en dag för kommunens politiker för att ge dem bättre kunskap i fråga om demens.

– Det erbjudandet står kvar, säger Stina-Clara, som inte fått någon respons på den första förfrågan.

KENTH JÖNSSON

FÖRTYDLIGANDE AV DEN ANHÖRIGA:”Det är min far som  är den äldre man som nämns i artikeln. Jag vill bara göra en liten korrigering. Det serveras varje dag en ordentligt lunch cirka 12.30. Krämen serverades till middag (eller kvällsmål som en del väljer att kalla det) klockan 16.30. Det var alltså inte så att krämen var huvudmål den dagen, men jag anser det vara nödvändigt och självklart att vårdtagarna ska få två näringsrika, tillagade måltider varje dag.”

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons