Annons
Nyheter

Skrämda husdjur kan andas ut

Nyheter • Publicerad 9 januari 2006

SÖDRA MÖCKLEBY

Berith Frölin och de andra djurägarna i Södra Möckleby med omnejd tycker det räcker att skjuta nyårsraketer en dag om året.

Annons

Vardagen är tillbaka efter alla helger, vilket de flesta nog kan konstatera med viss nedstämdhet. Men Berith Frölin, hennes hund och fyra katter, är snarare glada att det är över.

– Hunden skakar och blir alldeles ifrån sig och katterna springer och gömmer sig. Man vet knappt vart man ska ta vägen. Vi är så innerligt trötta på allt smällande som har varit före och efter nyårsafton.

Få verkar överhuvudtaget känna till att det faktiskt finns regler när det gäller användning av pyrotekniska varor, konstaterar Berith Frölin och hänvisar till Mörbylånga kommuns allmänna lokala ordningsföreskrifter § 17 som stadgar:

”Det är förbjudet att använda pyrotekniska varor utan tillstånd av Polismyndigheten med undantag av påskafton, valborgsmässoafton samt nyårsafton fram till klockan 01.00 påföljande dag.”

(O)SUNT FÖRNUFT

Mörbylånga kommun har alltså klart och tydligt slagit fast att inga dylika aktiviteter får förekomma under andra dagar. Eller tydligt och tydligt, förresten.

– Det framgår när man måste sluta, men inte när man får börja, säger Berit.

Skall bestämmelsen hårddras verkar det ju vara fritt fram under hela dygnet dessa tre dagar, även nattetid, påpekar hon.

Miljö- och byggnadschef Mats Lindahl är medveten om problemet, men litar till kommuninnevånarnas goda omdöme.

– Det är upp till folk själva att ha sunt förnuft och ta hänsyn, anser han.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons