Annons
Nyheter

Skördefesten granskad - ”inte tillfredsställande”

Nyheter • Publicerad 15 december 2008

ÖLAND

Var moderater och socialdemokrater på samma möte med revisionsfirman Öhrlings? Kommunalrådet Kent Ingvarsson (m) hävdade bestämt efter mötet med granskarna att han ”inte fått veta någonting” medan partikollegan i Borgholm, Eddie Forsman, gjorde desperata försök att lägga på locket på tryckkokaren.

Annons

Vad var det då som Kent Ingvarsson inte fått veta någonting om?

Vi kan börja med formalia:

Enligt personallistan är följande personer anställda inom Skördefesten – Jörgen Areskogh och hans hustru Christina, Anne Wilks (mp-ledamot av Mörbylånga fullmäktige), Fredrik Ehrensvärd (före detta centrumledare i Borgholm), Stefan Ahlgren (bland annat representant för British Car Meet) samt Christer Göransson.

Enligt revisionsrapporten är ”anställningsavtalen inte fullständiga”. Det saknas underskrifter av såväl arbetstagare som arbetsgivare. Granskarna undrar också över en ofta förekommande formulering — ”enligt praxis inom skördefesten”. Denna formulering saknar definition. Samma förhållande gäller ”individuell överenskommelse enligt separat avtal”. De ”individuella överenskommelserna” gäller Jörgen och Christina Areskough samt Anne Wilks.

Överenskommelser om lön har för övrigt tecknats mellan arbetstagarna och arbetsgivaren.

Den sistnämnde, alltså arbetsgivaren, är samma Hans Karlsson som Ölandsbladet intervjuade i samband med avhoppet från Skördefesten.

4 000 KOMPTIMMAR

En tidigare omtalad detalj i samband med Skördefesten anställningsförhållanden är det faktum att ingen verkar ha tagit ut semester. Semesterplanering har funnits för åren 2006 och 2007.

Men åtminstone tre anställda verkar ha hoppat över det här med semester. I stället har Skördefesten betalat ut en extra lön till Jörgen och Christina Areskough och Anne Wilks under åren 2005, 2006 samt 2007. För år 2008 finns ingen semesterplanering.

Saldot för sparade semesterdagar är följaktligen ganska stort. Makarna Areskough har exempelvis 50 dagar var att plocka ut, medan Anne Wilks har 45 dagar. Hon är för övrigt enbart halvtidsanställd.

Annons

Som halvtidsanställd har hon dock även lyckats skrapa ihop ett ansenligt kompsaldo – 3 703 timmar (tretusensjuhundratre). Kollegan Jörgen Areskough slår dock henne med några hundra timmar – 3 939 timmar...

JORDEN RUNT

Nr det gäller resor i tjänsten har merparten av alla reseersättningar utbetalats till Jörgen Areskough. Och för att citera en känd replik från ett gammalt humorprogram: ”många kilometrar blir det”. Toppåret 2006 blir det närmare 40 000 kilometer (39 700), vilket är detsamma som ett varv runt jordklotet (vid ekvatorn).

Granskarna har dock svårt att se överensstämmelsen mellan antecknade mil och antalet mil i den verkliga geografin. I ett antal stickprov som revisionsfirman gjort har man svårt att se, som man uttrycker det, ”korrelation mellan angiven resväg och angivna kilometer”. I varje fall är skillnaden inte ”tillräckligt specificerad.”

Sträckan Borgholm - Kalmar - Borgholm blir enligt reseräkningen 145 kilometer (i ett annat fall 120), medan den geografiska verkligheten säger 81 kilometer...

Borgholm - Löttorp - Borgholm blir 210 mot verklighetens 154 kilometer, Stockholm - Växjö - Borgholm blir 1260 mot reella 562 (eller 1124 tur och retur) och så vidare, och så vidare.

Skillnaden i utbetald reseersättning och mot vad som egentligen skulle ha utbetalats blir 2 366 kilometer, vilket blir 7 316 kronor. Och detta gäller alltså enbart den stickprovsundersökning som revisionsfirman tagit fram.

LUNCHER

Representationen har varit omfattande och betecknas av granskarna som ”lyxbetonad.” Det är precis som Ölandsbladet skrev (lördagen 13 december) mycket ”vining and dining”.

Bland mycket annat har Systembolaget varit en fokuspunkt för inköp. Men det har även inhandlats bensin, gasol och ”dyr handkräm”.

Annons

Revisionsfirman konstaterar krasst att: ”Överlag saknas syfte med inköpen på verifikationen.”

Den så kallade interna representationen, det vill säga sådan som de flesta arbetstagare kan delta i någon gång om året gärna i samband med personalfester vid juletid, har också hållits på hyfsat hög nivå, för att uttrycka det milt.

”Enligt vår granskning är den interna representationen omfattande och innefattar även gästfrihet av personlig art”, skriver också granskarna.

Från år 2005 till april 2008 ”representerades” det inte mindre än 144 gånger.

Många luncher blir det...

HÖRSELPROBLEM

Vad blir då slutsatsen av detta?

Granskarna, Öhrlings Pricewater House Coopers, skriver rakt på sak:

”Vår samlade bedömning är att den interna kontrollen inte har fungerat tillfredsställande avseende resor och representation. Vi bedömer också att rutinerna för de anställdas löner, semester och förmåner inte är tillfredsställande.”

Kent Ingvarsson, som inte hörde något och därför ”inte visste något” efter revisionsfirmans presentation i fredags, påpekade i en intervju i Ölandsbladet (9 december) härförleden att en nystart av Skördefesten inte vore helt fel:

Annons

”En nystart med nytt folk på alla platser kan vara en bra idé”, sa han.

Många frågetecken återstår att räta ut. Dit hör givetvis följande:

• Finns det någon därute som vill köpa eller överta Skördefesten?

Och givetvis:

• Varför hör vissa moderater så dåligt?

ULF HEDMAN

ulf.hedman@olandsbladet.se

 

 

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons