Annons
Nyheter

Skördefest bricka i Ötab-spel

Nyheter • Publicerad 19 januari 2008

ÖLAND

– Jag tror affären blir av. Båda parter vill samma sak.

Annons

Kommunalförbundets ordförande Lisbeth Lennartsson förutspår en snabb Ötab–överenskommelse mellan ölandskommunerna och näringslivet i form av Vision Öland. Samtidigt är Skördefesten på väg ut från turistbolaget.

Skylten ”Förhandlingar pågår” är tänd och lär förbli så fram till den 31 mars.

– Då kan det bli beslut i kommunalförbundets direktion, spår Lisbeth Lennartsson försiktigt efter tre möten med Vision Öland där tungviktare från näringslivet, som Richard ”ICA” Teern och Stefan ”Skansen” Norén, funnits på andra sidan förhandlingsbordet.

DETALJER

Visionens vision om affärsupplägget är i korthet, enligt förslaget från de första propåerna i november:

• Näringen, Vision Öland, äger 68 procent av aktierna i Ölands Turist AB, Ötab, genom nyemission och köp av aktier från Ölands Näringsliv.

• Ölands kommunalförbund behåller 150 A-aktier och har därmed 29 procent av aktieportföljen.

• Ölands Näringsliv, med 150 B-aktier, har tre procent av nämnda portfölj.

I ett senare utspel nämndes ägarförållandet 80 - 20, då i ett nytt turistbolag med namnet Visit Öland. I förhandlingsspelet mellan nuvarande ägare och hugade köpare finns även ingredienser som köp av turistbyråtjänster, förlustavdrag, utvecklingskostnader och framtiden för Skördefesten. Dessutom kryddas anrättningen med diverse politiska utspel, ska kommunerna, via Ölands Kommunalförbund, ha 29 procent eller 10 procent av aktierna i framtidens Ötab? Eller ska kommunerna och därmed de folkvalda överge turistbranschen helt?

SKÖRDEFESTEN

Annons

Hur som helst, på minst en punkt tycks förhandlingarna redan ha gått i lås.

– Vision Öland övertar ansvaret för de utvecklingskostnader Ölands Kommunalförbund åtagit sig att betala till Ötab, det handlar om större delen av 1,9 miljoner kronor för 2008, 1,5 miljoner kronor för 2009, en miljon 2010 och 500 000 kronor för 2011. Dessa pengar är rena besparingar för skattebetalarna, säger Lisbeth Lennartsson.

Kommunalt köp av turistbyråtjänster?

– Förhandlingsfråga.

Ägarandel?

– Diskuteras.

Förlustavdraget?

– Vill vi försöka få hem till kommunerna, svarar Lisbeth Lennartsson, ordförande i kommunernas förhandlingsgrupp där hon flankeras av Kent Ingvarsson, Tommy Eliasson och Sune Axelsson.

Framtiden för Skördefesten?

– Skördefestens Vänner Ideell Förening i ny konstellation vill köpa Skördefesten och vi (Ölands Kommunalförbund ) vill inte till sälja någon annan heller. Vision Öland är inte intresserade av att ha kvar Skördefesten i Ötab och detta stora event är heller inget för kommunalförbundet, vi ska inte driva den typen av verksamheter.

Annons

– Göran Bäckstrand, ordförande för Skördefestens Vänner Ideell Förening, har börjat rigga på en organisation som ska klara uppgiften att överta Skördefesten – enbart en ideell förening gör det inte, det behövs mer. Hur övertagandet/affären ska gå till är vi inte framme i än.

HETTAR TILL

Det så kallade förhandlingsklimatet mellan ö-kommunerna och Vision Öland beskrivs som gott, vilket det tänkta händelsescenariot antyder.

– Positiva förhandlingar, men självklart hettar det till ibland. Det är ju förhandlingar! Vi ska träffa Vision Öland den 4 februari och den 31 mars kan det bli beslut i förbundets direktion, fast innan dess måste vi även ha gemensamt gruppmöte de politiska partierna emellan. En överenskommelse med verkställighet kan skrivas under förutsättning att respektive fullmäktige senare godkänner affären och så fort allt är klart övertas Ötab av Vision Öland, söger Lisbeth Lennartsson.

Fullmäktigebeslut väntas i maj eller juni.

MICHAEL STÅHL

Fotnot:Ölands Skördefest ägs av Ölands Skördefest KB, delägare av Ölands Skördefest KB är i sin tur Skördefestens Vänner Ideell Förening och komplementären Ölands Turist AB, Ötab. Skördefestens Vänner Ideell förening har cirka 600 delägare med cirka 3500 andelar spridda över hela Öland.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons