Annons
Nyheter

Skolprotester tvingar fram ny utredning? Lidheim tar intryck

Nyheter • Publicerad 9 juni 2007

BORGHOLM

Skolprotesterna ökar i styrka och blåser från både norr och öst.

Annons

– Än har vi inte gett upp. Trots kort tid samlade vår namn- och protestlista drygt 600 namn, säger Pia Axelsson i Föra och utlovar demonstrationer inför de folkvalda.

Samtidigt öppnar utbildningsnämndens ordförande Sven-Göthe Lidheim (c) upp för fördjupad utredning och beslut längre fram.

Onsdagen den 13 juni avgörs framtiden för skolorna i Södvik, Bredsättra och Gärdslösa. Det omstruktureringsförslag skolchefen Maude Wollström presenterar har hittills och utåt haft utbildningsnämndens eniga stöd. Fasaden har dock sprickor – från centern, landsbygdspartiet med uttalad vurm för byskolor, rapporteras om internt gruff med heta känslor och socialdemokraterna säger endast delvis ja till förändringen av småskolorna.

– Vi tycker att man ska behålla 3-4:an i Gärdslösa, förklarar partiets nestor Sune Axelsson med tillägget:

– Det gäller att hålla liv i östra sidan.

För Bredsättra och Södvik ser han inte mycket hopp.

– Bredsättra klarar vi inte och Södvik...dessvärre faller elevantalet i Södvik och därför ställer vi oss bakom förslaget att flytta barn till Åkerboskolan.

PRÖVNINGAR

Moderaterna i Borgholm står däremot helt bakom utbildningschefens skolpaket. Partiets talesman Eddie Forsman berättar om enig partigrupp.

– Har skolverksamheten minskat med 400 elever under loppet av några år måste det få konsekvenser. Nu tas budgetramarna på måndag där utbildningsnämndens budget minskas med två miljoner och hur de ska hantera minskningen är upp till dem och de har också lagt ett förslag som de är eniga om. Man kan inte peta allt.

Annons

Enligt Eddie Forsman är det nu – nu när ekonomin är i svajning och opinionstrycket hårt – politikerna prövas.

– Det är prövningarnas stund. När det hettar till gäller det att stå upp och orka. Och man kan inte vara alla till lags, hur man än gör är det alltid någon som känner sig förfördelad.

HAMNEN GÅR FÖRE

En av de förfördelade är småbarnsmamman Pia Axelsson i Föra vars barn, enligt förslaget, ska bussas till Löttorp och Åkerboskolan och hon är förvånad över den politiska tystnaden.

– Alla är tysta, det är inga reaktioner alls. Finns det verkligen ingen som tycker något?

Om politikerna är tysta stimmar privatpersoner desto mer. Drygt 600 personer skrev under den protestlista Södviks-föräldrar författat i all hast och låtit gå runt.

– Hade vi haft en månad på oss kunde det ha blivit dubbelt upp. Alla vi frågade var positiva och skrev på.

Trots opinionframgången berättar Pia Axelsson om pessimism.

– Det känns tungt, fast än har vi inte gett upp. Södvik är en fantastisk skola vi kämpar för. I kampen ingår demonstrationer. Vi kommer att finnas utanför fullmäktige på måndag och utbildningsnämnden på onsdag, säger Pia Axelsson och avslutar med en riktig känga till kommunledningen.

– De kan satsa en massa pengar på hamnen i Grankullavik...min tolkning är att hamnen går före barnen. Nu vet jag att de tagit pengar från stadshusets renovering och att det inte är ”samma” pengar, med det skiter jag i! Stadshuset och hamnen är heller inte samma pengar.

Annons

UTREDA VIDARE

Utbildningsnämndens ordförande Sven-Göthe Lidheim förklarar i skoldebattens ”fem-i-tolv” att utbildningsnämnden kan komma att backa.

– Diskussionen kring skolan kommer säkert att intensifieras under de närmaste dagarna och på måndag fattar fullmäktige beslut om budgetramarna och då får vi ta intryck av den och andra diskussioner. Frågan om behov av fördjupad utredning för att titta närmare på de förslag som inkommit kan lyftas i nämnden på onsdag.

Du öppnar alltså upp för att nämnden inte fattar beslut nästa vecka utan utreder ytterligare för avgörande längre fram?

– Så kan man sammanfatta det.

De motförslag diverse föräldrargrupper lanserat är att årskurs 3 och 4 i Södvik och Gärdslösa stannar på respektive skola. Det finns även tankar om att barnen i årskurs 5 och 6 i Gärdslösa flyttas direkt till Slottsskolan, istället för att spridas ut på skolorna i Köpingsvik och Rälla.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons