Annons
Nyheter

Skolnämnden: ”Bättre stänga skolan än att avskeda lärare”

Nyheter • Publicerad 15 mars 2008

MÖRBYLÅNGA

Skolnämndens beslut att stänga Köpingskolan kom på uppdrag av kommunfullmäktige. Nämndens ordförande Sven Stenson (m) är positiv till beslutet:

Annons

– Alla har fått säga sitt från alla håll och det är bra att det fattats ett beslut, även om föräldrar och elever inte ville ha en flytt.

Majoriteten av skolnämnden var för en stängning av Köpingskolan. Endast folkpartiets två representanter reserverade sig.

– Jag tror ingen i nämnden hade tagit beslutet om vi inte vetat att det kommer att bli bra för eleverna. På Skansenskolan får de närmare till bland annat matsal och gymnastiksal, säger Sven Stenson.

”VI LIGGER I TOPP”

Han menar att det är sparkrav från kommunfullmäktige som lett fram till detta.

– Vi måste spara, och sparar hellre lokal och yta än personal när elevantalet sjunker. Det är bra pedagogisk personal som gör att vi ligger i topp i Sverige.

Han är medveten om elevernas rädsla för att gå med äldre barn, men tror inte att det kommer att bli ett problem.

– Lärarkåren på Skansenskolan tar tag i sådant och från lärarhåll eller rektorshåll är de inte oroliga.

RENOVERINGAR

Kommunens skolchef Ann Willsund välkomnar beslutet:

Annons

– Det är bra att det har fattats ett beslut eftersom vi måste ha en plan klar för höstens verksamhet. Det är vissa renoveringar som kommer att behövas, säger skolchef Ann Willsund.

Ny entré och nya toaletter ska byggas. Vidare ska en korridor fräschas upp och skolgården mot Esplanaden ska göras i ordning för elever i årskurserna fyra, fem och sex. Renoveringen kommer att kosta 400 000 kronor.

– Det är helt klart billigare än att ha kvar Köpingskolan. Men den riktiga ekonomiska vinsten kommer vi inte att se förrän det har bestämts vad som ska göras med Köpingskolans lokaler, säger Ann Willsund.

BORDE VÄNTAT

Monika Bergman sitter med i föräldrarådet, som under en längre tid kämpat för att behålla Köpingskolan.

– Det är tråkigt. Inte bara för Köpingskolan som fastighet utan för skolans utveckling, säger Monika Bergman.

För närvarande ligger både en motion och ett medborgarförslag inne om en oberoende utredning av skolans framtid. Monika Bergman reagerar på att eleverna flyttas innan det fattats beslut om en sådan utredning:

– Det hade varit rimligt att vänta på utredningen. Elevantal ökar och sjunker hela tiden, vi måste ha en skolorganisation som fungerar utan omorganisation, säger hon.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons