Annons
Nyheter

Skolan bör se över glasdörrar: Allvarliga olyckor har inträffat

Nyheter • Publicerad 13 maj 2008

MÖRBYLÅNGA

Arbetsmiljöverket vill att landets skolor ska ta fram rutiner för hur de förebygger, riskbedömer och åtgärdar risker med glas i dörrar, fönster och väggar.

Annons

I Arbetsmiljöverkets så kallade tillsynsmeddelande ges exempel på skador som inträffat i landets skolor. Ofta handlar det om att elever kommer springande mot dörrar med glasrutor, som går sönder och leder till kraftiga skärskador.

Orsakerna till att rutorna krossas beror, enligt Arbetsmiljöverket, på att dörrar, fönster och glasade väggpartier oftast har vanligt planglas. Dessa går lätt sönder om någon ramlar eller trycker med kraft mot dem. Myndigheten föreslår därför att planglaset byts ut mot laminerat eller härdat glas. För att förebygga att fler allvarliga olyckor inträffar, vill Arbetsmiljöverket att skolorna tar fram rutiner för behandlingen av glas i dörrar, fönster och väggar.

BARA EN INCIDENT

I Mörbylånga finns inga specifika rutiner för just glasrutor, men dessa är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Vi går skyddsronder en gång per år och där ingår bland annat dörrar. Men vi får överväga om vi ska ha något speciellt för rutor, säger Mörbylångas skolchef Ann Willsund.

Under hennes fyra år har en incident inträffat, då en elev skulle skjuta upp en glasdörr men istället sköt handen rakt igenom glasrutan.

– Vi ska absolut se över rutinerna. Det finns en anledning att sådana här meddelanden kommer. Det är en hjälp för hur vi ska göra när olyckor händer.

Före den 1 oktober ska skolorna ha informerat Arbetsmiljöverket om vad de gjort för att uppfylla kraven.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons