Nyheter

Skola stängd på grund av bombhot

Nyheter • Publicerad 20 april 2006

Under torsdagen var skolan i Köpingsvik stängd.Orsak: bombhot.

På torsdagseftermiddagen kunde polisen konstatera: det fanns ingen bomb. Två 13-åringar har också erkänt för polisen att det var de som låg bakom hoten.

Det var på onsdagseftermiddagen som ett bombhot kom per e-post, via gästboken på skolans hemsida. Den gästboken är numera nedstängd.

I samråd med polisen valde skolledningen att stänga skolan under torsdagen.

Sent på onsdagskvällen fick eleverna via en telefonkedja vetskap om att de inte behövde gå till skolan idag.

Rektor Christina Lundberg kunde på torsdagsmorgonen konstatera att skolans larmkedja fungerat; ingen av de 168 eleverna eller de 36 barnen på förskolan kom till skolan.

– Vi vill inte ta några risker, beslutet har tagits i samråd med polisen, motiverar Christina Lundberg att skolan stängts.

Vid tiotiden på torsdagsförmiddagen spärrade polisen av skolan.

Samtidigt arbetade polisens dataexperter i Stockholm på att spåra vem som skrivit hotet per e-post. Enligt vad Ölandsbladet erfar var hotet tidsbestämt just till torsdag, därför spärrades inte skolan av redan i onsdags.

Polisens genomsök av skol-lokalerna var tidskrävande. Tekniker och patruller från Kalmar samt bombtekniker och specialtränade bombhundar från Malmö deltog under arbetet i den avspärrade skolan. Samtidigt var vägen förbi skolan avstängd.

Vid 15-tiden drogs avspärrningarna tillbaka – genomsöket av skolan hade gett det väntade resultatet: ingen bomb. Hotet var tomt.

Två 13-åriga pojkar har också erkänt att det var de som låg bakom hoten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.