Annons
Nyheter

Skattebetalarna storköpare av Linné-biljetter för hundratusen

Nyheter • Publicerad 5 juni 2007

ÖLAND

På förhand svalt intresse och nederbörd – 100 000 kronor regnade bort för skattebetalarna i Mörbylånga och Borgholm när Linné-firandet invigdes på Tallhöjden i Färjestaden.

Annons

– På något sätt måste kommunerna vara medaktörer i Linné-projektet, säger Lisbeth Lennartsson, kommunalråd i Borgholm, som motivering till beslutet att köpa in 500 Linné-biljetter till kommunanställda.

Utkommenderade flaggviftande skolbarn efter Storgatan i Färjestaden och storinköp av entrébiljetter till invigningen – när Öland firar Linné görs allt för att få ut bilden av fest och publiktillströmning. Mörbylånga och Borgholms kommun är i allra högsta grad medaktörer i dansen runt blomsterkungen. När ledningen för Linné-projektet kunde berätta att 1 200 biljetter sålts till invigningsfirandet på Tallhöjden ”glömdes” en viktig detalj: Mörbylånga och Borgholms kommun stod för 500 biljetter var.

ANTINGEN ELLER

– Man ska försöka att ha så mycket folk som möjligt när det görs något och det var ett jättefint program, resonerar Lisbeth Lennartsson och anser att Borgholms kommun inte hade mycket att välja på.

– Det var antingen ett direkt kontantbidrag till Linné-projektet eller köpa in biljetter till invigningen. På något sätt måste kommunerna vara medaktörer i Linné-projektet. Firandet kan tyckas diffust, men pågår i 21 dagar med ett mycket stort utbud av aktiviteter som långsiktigt kan effekt – nu är Öland som vackrast och kan vi genom Linné-firandet få hit folk så kommer de kanske tillbaka kommande år, funderar och hoppas kommunstyrelsens ordförande i Borgholm.

Att blomsterkungen verkligen drar folk är hon dock osäker om.

– Nej, det vet jag inte och alla aktiviteter kommer troligen inte att bli välbesökta. Däremot vet jag att Öland har det största Linné-firandet.

PERSONALVÅRD

Enligt Lisbeth Lennartsson går skattebetalarnas Linné-stöd till diverse omkostnader.

– Artister, scen, marknadsföring - allt sådant kostar. Och det var ett fantastiskt program med en lysande Lill Lindfors, säger kommunalrådet med tillägget:

Annons

– Synd att det regnade, alla frös...

Kent Ingvarsson, kommunalråd i Mörbylånga, resonerar på ett liknande sätt.

– Försäljningsargumentet från Linné-projektet med Kai Wiestål i spetsen var att ge de anställda möjligheten att gå på invigningen och nu var det ju folk från början men sen drev vår Herre hem dem. Beslutet att köpa biljetterna tog utan större diskussion, men visst, man kan alltid ställa sig frågan om det är rätt eller fel. Fast här är det också ett inslag av personalvård.

Drar Linné folk till Öland?

– Det ska bli spännande och se vad det här kan ge. Jag tror inte på samma genomslag som Skördefesten, men bra arrangemang drar alltid folk.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons