Annons
Nyheter

Skarpt läge för fartkamerorna: 27 bilister åkte omgående fast

Nyheter • Publicerad 24 januari 2008

ÖLAND

Lätta på gasfoten – de åtta fartkamerorna efter 136:an på Öland har fällt sina första fortkörare.

Annons

– 27 registrerade överträdelser bara på någon dag, konstaterar trafikpolischefen Hans Larsson.

Efter en tid av långvarigt och intensivt vapenskrammel från Vägverket och polisen kom så beskedet många trafikanter väntat på - och i vissa fall även fruktat:

– Fartkamerorna på Öland är igång, de tickar och går och har redan registrerat och fotograferat 27 hastighetsöverträdelser, rapporterar Hans Larsson, trafikpolischef i länet, vid lunchtid på tisdagen.

STYRS FRÅN KIRUNA

– Själva stolparna är i drift dygnet runt vilken innebär att hastigheten registreras på varje bil som passerar, däremot styrs driften av kamerorna av polisen i Kiruna och märker de att ”nej, nu är medelhastigheten på Öland alldeles för hög” – då slår de på kamerorna. Sedan finns det också en driftprofil som polisen och Vägverket gemensamt arbetat fram och den säger att vid de här utvalda tidpunkterna ska kamerorna vara igång – och då gör Kiruna-polisen så.

Uppgifterna från vintriga Lappland till kalmarpolisen är ännu något knapphändiga, men det står helt klart att flera ö-bilister har en obehaglig överraskning att vänta med posten – ett stort fotografi från Kiruna med ofrivilligt ölandsmotiv. Och, trots den för höga hastigheten, med god skärpa.

– Vad jag har är att stolparna är driftsatta sedan någon dag tillbaka och att kamerorna registrerat 27 överträdelser. Jag har inget om var det går fortast eller något mer i detalj om de här 27, säger Hans Larsson.

INTE MÅNGA NEKAR

Däremot vet han av erfarenhet att dessa pionjärer inom trafikövervakningen på Öland inte har har mycket för eventuella överklaganden/nekanden.

– Nej, de dåliga bilderna gallras bort direkt och förra året var det endast två i länet som nekade trots bra bild. Lite hårddraget kan man säga att de nekar mot bättre vetande, de här fallen är solklara.

Annons

I norrgående riktning finns fyra fartkameror: i Algutsrum, Halltorp, Borglanda flygfält samt mellan Borgholm och Köpingsvik. I södergående riktning har fartkameror placerats vid Strandtorp, Rälla, efter avtagsvägen till Stora Rör samt i jämnhöjd med Björkviken.

– Du märker om du åker dit, det är en rejäl blixt som inte kan undgå någon. Och det blixtrar även i solsken, det går med automatik, informerar Hans Larsson.

Enligt vanligtvis säkra och tidningen närstående källor inträffade detta ljusfenomen även under gårdagen, tidig onsdagmorgon i Halltorp, där minst en billist blev någon tusenlapp fattigare.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons