Annons
Nyheter

Skarpt budgetläge för mjuk sektor

Nyheter • Publicerad 14 oktober 2011

MÖRBYLÅNGA

M-förvaltningen (skola och social) – den gigantiska konstruktion som upptar nära 80 procent av Mörbylånga kommuns budget, lär inte kunna hålla sig inom ramarna. Men några tankar på personalnedskärningar finns inte.

Annons

I den genomgripande omorganisation som genomfördes i Mörbylånga inför innevarande mandatperiod slogs bland annat skol- och socialförvaltningarna ihop till en jättelik M-förvaltning (där M står för ”mjuka” frågor).

Chef för denna nya megaförvaltning blev den tidigare skolchefen Ann Willsund. Och hon har ”ärvt” ett av den tidigare socialförvaltningens ständiga problem – evinnerliga underskott.

– Vi håller på att se över siffrorna. Och det ser ut att bli ett underskott.

• Som landar på?

– Jag har inga exakta siffror för ögonblicket, men någonstans runt 10 – 12 miljoner kronor.

Och det är, som redan antytts, inte skoldelen i M-förvaltningen som drar ner resultatet utan mer den sociala sidan.

INGEN PERSONALMINSKNING

Den sociala biten är till många delar strängt lagreglerad. Det finns mängder med ”måsten” som staten reglerar men som kommunerna får bekosta. Vissa av dessa fenomen kan också vara svåra att beräkna. Exempelvis kan en placering på ett så kallat HVB-hem kosta kommunen en bra bit över miljonen.

– Och därför satsar vi också hårt på förebyggande arbete med barn och ungdom.

Den underskotts-teori som verkar ha flest förespråkare är, förutom att vårdtyngden rent allmänt ökat, att hemtjänsten blivit dyrare än beräknat.

Annons

Antalet timmar har ökat, vilket borde vara en ”normal” tillväxt när allt fler äldre efterfrågar tjänsten. Men timmarna har även blivit dyrare.

– Vi ser över hela det här komplexet och försöker effektivisera arbetet.

• Personalbehovet framöver?

– Vi tänker inte minska antalet personal. Det finna andra saker att spara på.

13 MILJONER

En del av de ökande kostnaderna härrör från egna lokalpolitiska beslut.

– Politikerna bestämde exempelvis att vi skulle ställa upp med dagis på obekväma tider.

– Och den kostnaden hade vi inte i vår budget från början.

M-förvaltningen snurrar runt på en omsättning på cirka 448 av kommunens totala omsättning på 680 miljoner. I det sammanhanget låter inte ett överdrag på 10 –12 miljoner precis som världens undergång.

Men ramar och budgetdisciplin ska givetvis hållas. Ett slappare förhållningssätt vore givetvis fullkomligt oacceptabelt. Kommunledningen brukar också framhålla att man sedan 2009 pytsat in 13 miljoner i extra tilläggsanslag. Och det givetvis inte något som ska bli en standardiserad företeelse – även om det under årens lopp varit just det...

Annons

1,9 MILJONER

M-förvaltningens budget kommer dock garanterat att behöva växa än mer.

Skolan, som tidigare vunnit pris i uppmärksammade mätningar, har halkat ner på rankinglistorna.

– Lärarfacket som gör denna ranking fokuserar mycket på personaltäthet och lärarlöner, förklarar Ann Willsund.

• Vilket betyder– om ni ska stiga på rankinglistan?

– Att vi måste höja lärarlönerna och personaltätheten…

Och när vi ändå är inne på det här med lönekostnader, så kommer M-förvaltningens budget att belastas med ytterligare två så kallade boxchefer, som ska underlätta M-chef Ann WIllsunds jobb. Boxchef innebär med den nya terminologin ungefär samma ska som vice vd, subchef, eller liknande.

De två boxchefer som efterlyses ska ha ett övergripande ansvar över dels den sociala biten (IFO – det vill säga ”socialen”, LSS-frågor med mera), dels vård - och omsorgsdelen av kommunens verksamheter.

Kostnad för dessa två nya chefer lär initialt bli cirka 1,9 miljoner kronor (om året - det vill säga det första året).

Hur kan man veta det? Ja, eftersom de två boxchefer dom redan finns, Magnus Sjöstedt, och Inga Lill Hermansson, redan har 48 500 i månadslön vardera, kan man på goda grunder anta att de två nya boxcheferna inte lär få mindre. Och med sociala avgifter med mera blir det en rejäl utgift för M-förvaltningen.

Annons

• Du har jobbat ganska ensam i toppen ett bra tag nu...

– Jo, det har varit lite bekymmersamt ibland, men det har löst sig.

• Du ser det inte som världens omöjligaste jobb med risk för utbrändhet?

– Nej, nej. Så vill inte jag se det. Tvärtom, det är ett väldigt spännande uppdrag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons