Annons
Nyheter

Skarp JO-kritik mot nämnd

Nyheter • Publicerad 28 februari 2007

RÖHÄLLA/MÖRBYLÅNGA

Justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren är mycket kritisk till tekniska nämnden i Mörbylånga för att man från myndigheten inte lämnat ut protokolls- och beslutsunderlag enligt tryckfrihetsförordningen och sekretesslagens regler.

Annons

En privatperson ansökte om att få göra en provpumpning i Röhälla. Mörbylånga kommun sade nej med hänvisning till ett tidigare taget beslut. Ett beslut som ansökaren ville försöka bringa klarhet i vad det avsåg. Tre gånger har mannen skrivit till Mörbylångas tekniska nämnd. Vid tiden då JO-anmälan upprättades hade inte någon av hans skrivelser besvarats. Mannen begärde att få ta del av protokollsutdrag från det hänvisade beslutet och att Mörbylånga kommun skulle kalla till samråd inför ansökan om vattendom, samt att kommunen skulle presentera sitt material i ärendet.

MEDGER FEL

Enligt tekniske chefen KG Jonsson borde mannen naturligtvis fått ta del av begärda protokollsutdrag. I övrigt har inte tekniska nämnden berört mannens uppgifter om varför denne inte fått svar på någon av sina tre skrivelser. Enligt JO framgår det av utredningen att mannens begäran inte handlagts enligt tryckfrihetsförordningens och sekretessens regler.

– Jag är mycket kritisk till detta och förutsätter att, om så ännu inte skett, tekniska nämnden omgående behandlar mannens begäran, låter justitieombudsmannen Nils-Olof Berggren hälsa.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons