Annons
Nyheter

Sjukdomslarm utan väntetid

Nyheter • Publicerad 23 juli 2010

ÖLAND

Ölands räddningstjänst kan numera, utan väntetid, rycka ut på sjukdomsfall i väntan på att ambulans ska anlända.

Annons

– Det känns bra, säger räddningschefen Bengt Andersson.

Det tidigare avtalet sade att räddningstjänsten enbart får rycka ut om SOS Alarm bedömer att det skulle ta mer än 20 minuter för en ambulans att nå den drabbade. En tidsgräns som väckte starka reaktioner både bland räddningspersonal och allmänhet. I det nya avtalet har den begränsningen helt plockats bort.

– Nu är det mer upp till ambulansdirigenten på SOS Alarm att bedöma om vi kan göra nytta när inte ambulansen finns i närheten, säger Bengt Andersson.

TRYGGHET

Ölands räddningstjänst skrev på avtalet i maj och sedan dess har de olika stationerna kallats ut på flera så kallade ivpa-larm, i väntan på ambulans. För bara någon vecka sedan var de ute när en pojke ramlade ner från en rutschbana i Borgholms badhus och då en man plötsligt ramlade ihop i Köpingsvik var räddningstjänsten först på plats.

Och Bengt Andersson har sett en tydlig ökning av totala antalet larm sedan avtalet skrevs.

– Förhoppningsvis ger det här en trygghet för de som bor och vistas här. Och det blir bättre för den duktiga ambulanspersonalen att komma fram och nå ett bättre slutresultat.

I FRAMKANT

Erik Lexne är verksamhetschef för akuten vid länssjukhuset i Kalmar samt länsambulansen. Han var landstingets representant när avtalet skrevs om i våras.

– Det har förts en dialog där man från räddningstjänstens sida framfört att de kan göra sådana här insatser och att det ser ut så på många ställen i övriga landet. Det är en medvetenhet som också vuxit fram hos oss, säger Erik Lexne som menar att avtalet skapat förutsättningar för att personer ska få snabbast möjliga hjälp vid vissa livshotande tillstånd.

Annons

Och de båda ölandskommunerna ligger i framkant när det handlar om att samarbeta med landstinget på det här sättet. I dagsläget är det endast Kalmar och Oskarshamn som anslutit sig till ett identiskt avtal. Men enligt Erik Lexne har samtliga kommuner i länet ambitionen att göra det.

MALIN EDEBORG

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons