Annons
Nyheter

Sju blå flaggor hissas på Öland

Nyheter • Publicerad 16 maj 2008

ÖLAND

Den 5 juni är det dags för alla hamnar och stränder med den internationella miljöutmärkelsen Blå Flagg att hissa flaggan, som står för en ren, säker och turistvänlig anläggning.

Annons

I år delar Stiftelsen Håll Sverige Rent ut miljöutmärkelsen till 49 hamnar och 35 stränder. En hamn eller strand som har Blå Flagg arbetar med att öka miljömedvetandet inte bara inom den egna verksamheten utan även gentemot turister och lokalbefolkningen. Blå Flagg är den enda miljöutmärkelsen av sitt slag som finns för hamnar och stränder.

EN MÄNGD KRITERIER

För att få utmärkelsen Blå Flagg måste stränderna uppfylla 22 och hamnarna 18 obligatoriska kriterier som rör bland annat vattenkvalitet, säkerhet, service och miljöinformation. Utöver dem finns ett antal rådgivande riktlinjer. Flaggan måste halas om en kontroll visar att kriterierna inte efterlevs. Hamnarna ska ha en hög säkerhetsstandard, vattnet ska vara rent och fritt från exempelvis oljespill och skräp och en miljöstation måste finnas på plats. Stränderna ska ha god badvattenkvalitet, gott om livräddningsutrustning samt ha information om känsliga naturområden i närheten.

På Öland får en hamn hissa Blå Flagg: Borgholms gästhamn. Vidare kommer flaggan att vaja vid följande stränder: Ekerum, Böda Sand, Köpingebuktens strandbad, Sandbyvikens badplats, Eriksöre  och Saxnäs.

 

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons