Annons
Nyheter

Sjövillor ger liv åt öde hamnar

Nyheter • Publicerad 6 mars 2008

NORRA ÖLAND

Fiskets utövare har blivit allt färre genom åren och därmed har flera hamnar blivit både tomma och ödsliga. Så till exempel ligger idag endast tre ”hemmabåtar” i Kårehamn och fem i Böda. Men kanske det finns en ny möjlighet att åter få liv i hamnarna; att upplåta en del av kajplatserna för så kallade sjövillor.

Annons

Husbåt, flytande villa eller sjövilla, ja, det finns flera benämningar på den boendeform som nu börjar sprida sig över landet. Många är de som drömmer att bo vid vattnet, ta ett morgondopp utanför knuten eller fånga en firre med kastspöt från terrassen. De här drömmarna finns sedan några år realiserade, vid Pampas Marina i Solna, där man stadsplanerat för 25 sjövillor. Knappa tjugotalet finns redan på plats och här kostar en kajplats, inkluderande anslutning till VA, el, teve och telefon, omkring 3 200 kronor i månaden. Det finns emellertid andra upplåtelseformer som varierar mellan olika kommuner.

VILLA NÄCKROS

Pionjär på området är kalmararkitekten Staffan Strindberg, vars Villa Näckros drar blickarna till sig vid kajen på Varvsholmen i Kalmar. Hittills har det väl inte varit rusning för att köpa den här femmiljonersvillan, men nu börjar det att lossna.

– Ja, hittills har det publicerats cirka 80 artiklar i olika magasin och skrivits sju böcker om Villa Näckros, säger Staffan Strindberg som också får mejl från hela världen och som har varit i New York och diskueterat med en intressent.

– Nu är det flera kommuner i landet som börjat få upp ögonen för det här boendet; Södertälje, Trosa, Mariestad och Karlstad har börjat undersöka möjligheterna och längst framme ligger Strängnäs.

Villa Näckros har yttermåtten 12 gånger 12 meter och en boyta på 177 kvadratmeter som är fördelade på tre halvplan och sex rum och kök. Men nu har han tagit fram en mindre variant, Villa Näckros Alba, med måtten nio gånger nio meter och fem rum och kök fördelade på 135 kvadratmeter. Och med ett djupgående på 1,3 meter, vilket gör den tämligen lättplacerad.

I en artikel i tidningen Östgöta Correspondenten kan man läsa att förre linköpingspolitikern, numera Kalmar läns hövding, Sven Lindgren är förtjust över idén. (Lindgren har för övrigt själv sommarställe i Kårehamn, reds anm)

BLIR ATTRAKTIVT

– Inte bara för att det här är snyggt. Det kan ge oss arbetstillfällen och ger oss möjlighet att utnyttja kajer, gamla färjelägen och sjöavsnitt som ändå är svåra att utnyttja för friluftslivet.

Annons

I atikeln framgår också att länsstyrelsen har inventerat möjliga strandnära tomter längs länets 525 mil långa kust.

– Ett attraktivt läge är en viktig attraktionsfaktor för ett län som ligger lite vid sidan av, säger Sven Lindgren till Östgöta Correspondenten.

Men det kanske mest spännande projektet som nu är på gång är Ryssviken i Nacka, där Marinstaden nu ska växa fram. Den kommer att bestå av 37 marina villor och 14 bostadsrätter på vattnet och grundprincipen bygger på enskilt ägande. Ryssviken har varit ett riktigt sunkigt område och knappast något man visat för turister.

Här fanns tidigare en fotogendepå, halvsjunkna fartyg låg vid kajerna och bottensedimentet är kraftigt förorenat. Det krävs alltså en rejäl sanering, en kostnad som ingår i kalkylen på närmare 300 miljoner. Men när allt är klart kan de boende gotta sig åt en fantastisk utsikt mot Stockholms inlopp med alla Finlandsbåtar åt ena hållet och Hammarby Sjöstad åt det andra.

GRANKULLAVIKEN

Vilka möjligheter kan det då finnas för det här konceptet i Kårehamn och Böda? I Kårehamn bör det finnas plats för tre, kanske fyra sjövillor i den inre hamnbassängen utan att det behöver bli konflikt med fisket. Och möjligen kan ytterligare några placeras väster om hamn, längs raden av sjöbodar. I Böda är är utrymmet betydligt större. Den norra delen av hamnen utnyttjas idag av ett mindre antal fritidsbåtar, så här kan det säkert finnas plats för uppemot tio sjövillor.

Men den allra bästa platsen för flytande villor är ändå Grankullaviken, i anslutning till färjeläget i Nabbelund. Här finns en stor lagun där man lagrade timmer i väntan på uppsågning vid sågverket som fanns på platsen fram till 50-talet. 20-talet villor vore inte omöjligt att placera, men det skulle inte bli några ”hamnavgifter” till Borgholms kommun eftersom området ägs av Sveaskog.

ROLF NILSSON

Läs merpå temat Hus & Hem i Ölandsbladet i dag, torsdag.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons