Annons
Nyheter

Sjöströms hugger i sten

Nyheter • Publicerad 9 februari 2007

LOFTA/GREBY

Jörgen Sjöström, vd för Sjöströms Stenförädling, har kommit på kant med sommargästerna kring det gamla täktområdet i Lofta.

Annons

Företaget, som äger marken, har idag ett stort behov av den röda blocksten som finns i täkten, men de kringboende vill inte höra talas om den krossverksamhet som ska föregå brytningen. Jörgen Sjöström har därför vänt sig till byggnadsnämnden och bett om råd hur han ska tackla den uppkommna situationen.

– Handlingar i ärendet har efterhand översänts till kommunen och kommunens representanter har också deltagit i det samråd som hållits på platsen, skriver han.

MÅNGA ÄR NEGATIVA

Samrådet med och till berörda grannar, 105 fastigheter inom en radie av 500 meter, har har gett ett tämligen klart besked; ingen krossning av ”de brutala och vackra skrotstensmassorna på fastigheten”, samt många negativa synpunkter på det buller som uppkommer under de korta krossningskampanjer som kommer att ske totalt 14 dgar vintertid. Flera fastighetsägare har dessutom förvarnat om överklagan till högre instanser.

Efter att ha gjort en analys och haft en dialog med Länsstyrelsen bedömer Jörgen Sjöström att ärendet, om det fullföljs och att täkttillstånd ges, kommer att överklagas till såväl Miljödomstolen som till Miljööverdomstolen.

– Detta är en mycket kostsam och tidskrävande process för företaget som inte kan kalkylera med stora marginaler för det planerade uttaget av kalksten. Situationen är därmed fastlåst och av denna anledning önskar företaget ett möte med representanter för Borgholms kommun. Vi hoppas att nämnden ser det angelägna i ärendet och möjliggör en snar diskussion, avslutar Jörgen Sjöström.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons