Annons
Nyheter

Sjöstugan såld – ”det räcker nu”

Nyheter • Publicerad 3 februari 2006

BYXELKROK

25 år får räcka.Mats Bengtsson på Sjöstugan i Byxelkrok har sålt sitt livsverk.– Det känns bra att sätta punkt vid 25, säger han lågmält.

Annons

För många är den reslige östgöten Mats Bengtsson synonymt med restaurang Sjöstugan i Byxelkrok. Från och med den 18 februari rubbas denna ordning.

Efter 25 år säljer han sitt livsverk.

– Jo, på det sättet att Sjöstugan gått från en liten sommarrestaurang till en av Ölands största restauranger, kanske den största, och öppen nio månader om året har det varit framgångsrika år. Vi har över tusen ätande gäster per dag under högsäsong och då måste det vara en framgång, medger han närmast motvilligt.

Skryt och skrävel är nämligen inget för Mats Bengtsson, den lågmälda profilen gäller.

– Jag har ringt runt lite och försökt berätta att jag sålt, affären blev klar i förra veckan, och många har sagt att en epok går i graven och lite så är det ju.

– Men förändringar brukar leda till något bättre och jag kommer inte att lägga av att arbeta, jag har inte fått till pensionen.

räcker

På frågan ”varför” blir svaret tämligen kort.

– I september är man alltid trött, samtidigt har det alltid varit roligt, varje säsong är en utmaning.

– Det känns bra att sätta punkt vid 25, det räcker nu. Det får vara bra.

Annons

Framtiden är, åtminstone utåt, en öppen historia med tid för golf och mindre arbete.

– Inga 16 timmar om dagen längre, jag ser fram emot den första lediga sommaren på 25 år. Hustrun och jag har köpt hus i byn, om vi kommer att bo där permanent vet vi inte än.

– Självklart finns planer och funderingar, men de vill jag inte gå in på. Fast på något sätt kommer jag att verka inom turistbranschen.

En direkt hemlighet är storleken på affären.

– Men det får du reda på ändå, när lagfarten kommer. Och jag är nöjd, ler norra Ölands mest kände krögare.

hjälpa till

Helt ledig blir inte Mats Bengtsson denna sommar. Han kommer att finnas med i bakgrunden.

– Jag ska hjälpa de nya killarna, men inte på något sätt fronta.

”De nya killarna” representeras av Mahmoud Chahrour, 32-åring från Bergkvara.

– Jag kom från Libanon vid tio års ålder, växt upp i Kalmar, jobbat i restaurangbranschen sedan jag var femton, har restaurang i Torsås och är gift med svensk fru, vi har fyra barn, svarar han snabbt på standardfrågorna.

Annons

– Min fru Emma sprang här varje sommar som liten, hennes far hade kiosken vid färjehamnen i Grankullavik.

– Så vi är välbekanta med området. Jag var här för två år sedan och pratade lite med Mats om att köpa, men det blev inget då.

trygga

Mahmoud Chahrour har enbart lovord till Mats Bengtsson och den restaurang han snart ska basa över.

– Sjöstugan är en bra restaurang med bra rull. Mats har skött den bra. Det känns jättebra att ta över.

I linje med detta väntas ingen revolution i Sjöstugans framgångsrika koncept.

– Sjöstugan kommer att drivas som Mats gjorde, inga större förändringar, förklarar Mahmoud Chahrour.

– Alla gamla gäster kan känna sig trygga, lovar Mats Bengtsson och får det sista ordet.

– Vad jag kommer att tänka tillbaka på...det vi byggt upp med så många återkommande gäster. Jag har sett generationer växa upp.

MICHAEL STÅHL

michael.stahl@olandsbladet.se

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons