Annons
Nyheter

Simskolorna kan rädda liv

Nyheter • Publicerad 12 juni 2007

MÖRBYLÅNGA

På måndagen startade Ölands sydligaste simskola i Kastlösa. Och simskolor är viktiga, trots att elever lär sig simma i skolan.

Annons

– Det är förvånansvärt få som kan simma med tanke på att vi bor på en ö, säger Katrine Rietz, medlem i föreningen Kastlösa mammor, som arrangerar simskolan.

Efter trafikolyckor är drunkningsolyckor den vanligaste dödsorsaken bland barn, enligt Svenska Livräddningssällskapet.

– Det är långt till simskolor och bassänger. Många prioriterar att åka dit men inte alla, menar Katrine Rietz.

MÅLET ÄR SILVERMÄRKET

Hon berättar att skoleleverna får simma vid åtta tillfällen under årskurs tre. De som inte hunnit lära sig då kan få fortsätta nästa år. Men däremellan behövs sommarsimskolorna. Sedan den kommunala simskolan i Mörbylånga försvann för några år sedan, har andra aktörer tagit över driften.

En av dessa är föreningen Kastlösa mammor, som hyr poolen av Kastlösa stiftsgård. På måndagskvällen startade deras simskola för barn mellan fyra och tio år. För de yngsta barnen handlar det mest om lek och plask, men målet för de äldre är att ta silvermärket. Där ingår förutom bröst- och ryggsim att bland annat kunna flyta och dyka.

– Sedan vi började med vår simskola kan alla barn i Kastlösa simma hjälpligt, säger Katrine Rietz.

På södra Öland kommer simskolor även finnas i bland annat Mörbylånga och Saxnäs.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons