Annons
Nyheter

Simskola utan kommunalt stöd

Nyheter • Publicerad 23 juli 2008

STORA RÖR

Simsällskapet i Stora Rör har varje sommar ett stort antal barn som kommer för att under fyra veckor få simundervisning av kunniga lärare. Det sker helt på privat initiativ, utan stöd från kommunen.

Annons

– Det är barn och ungdomar som kommer från många platser på Öland, det finns ju inga simskolor kvar varken i Borgholm eller Färjestaden, säger Tina Granström som är ledamot i sällskapets styrelse.

Många skolbarn får simundervisning under skolåret, i simhallar i Borgholm och Kalmar. Men det räcker inte, tycker de ansvariga för simskolan i Stora Rör.

– Det är mycket bättre att lära sig simma i sjön än i en bassäng där vattnet är stilla och det alltid är nära till något att hålla sig i. Att lära sig simma när det blåser lite, eller när man inte riktigt vet hur botten ser ut, det ger i längden en större trygghet, säger Matilda Landström som är en av årets tre simlärare.

VILL INTE TA ANSVAR

Stora Rörs simsällskap får trots det viktiga arbetet inte en krona i stöd av kommunerna utan bygger sitt arbete på en liten medlemsavgift och en egenavgift på 500 kronor för varje simelev.

– Tidigare fick vi ett litet föreningsbidrag, men det är borta sedan några år.

Borgholms kommun vill inte heller ta ansvar för skötseln av badplatsen och därför skall toaletten tas bort från området. Bryggorna sköter Peter Stensson som är bonde i Isgärde. Han tar upp dem på hösten och ser till att de läggs i när sommaren kommer.

Men Tina Granström och simsällskapets styrelse hoppas att kommunen ändå skall hjälpa till att förbättra den södra hamnpiren där simskolan håller till. Samtidigt som det blir en säkrare plats för barn och ungdomar skulle det också kunna innebära att simsällskapet kan sätta upp ett hopptorn och en bättre brygga.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons