Annons
Nyheter

Silverskatten på väg till Stockholm

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2011

BJÖRNHOVDA

Sorry, alla ölänningar som hade hoppats få se silverskatten som grävdes upp i samband med förarbetet till nya Möllstorpsgatan kan nog glömma det.

Annons

Skatten är redan på väg till Stockholm.

Skattfyndet lär dock inte försena vägbygget.

– Vi kommer förmodligen att behöva göra en arkeologisk slutundersökning av vägsträckan, men det påverkar inte tidsplanen eftersom vi börjar i andra ändan med ett rondellbygge vid brandstationen i höst, säger Bengt Johansson.

– Första spadtaget är planerat på måndag, fortsätter Bengt Johansson.

Den så kallade Nya Möllstorpsgatan är en av Mörbylånga kommuns verkliga långbänkar. Gatan som ska leda trafiken från de stora villaområdena i östra Färjestaden ut på Brovägen har funnits på planeringsstadiet sedan 1972!

VIKINGATIDEN

Länsstyrelsens arkeologer ljög först om de arkeologiska fynden, detta i något slags syfte att ”skydda” skatten.

Senare avslöjades att det verkligen handlade om en silverskatt från vikingatiden. Arabiska silvermynt, armband och silvertenar. Troligen kan fynden dateras till 900-talet. Alltså strax innan de första planerna på Nya Möllstorpsgatan...

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons