Annons
Nyheter

Silverman besökte ”guldkant”

Nyheter • Publicerad 22 juli 2008

BORGHOLM

Robert Silverman, USA:s biträdande ambassadör besökte Borgholm för en presskonferens där han berättade om diskussionerna om samarbeten gällande miljöprojekt och annat.

Annons

USA ligger steget efter när det gäller miljöarbete, enligt Robert Silverman. Sverige däremot, har länge varit ett föredöme och en innovatör när det gäller miljön.

– På sjuttiotalet fick amerikanerna upp intresset för miljön på grund av oljekrisen, men i takt med att oljan och bensinen blev billigare köpte medborgarna större bilar och glömde miljön. Nu när oljan blir dyrare börjar man titta på det igen. Sverige däremot fortsatte att jobba med innovativa lösningar, menar Robert Silverman.

Med vid bordet på presskonferensen vid hotell Borgholm sitter också kommunalrådet Lisbeth Lennartsson, landshövdingen Sven Lindgren, Tommy Eliasson från Ölands kommunalförbund samt Jörgen Areskough och Tom Michel från Ölands skördefest. Tillsammans har de diskuterat olika former av samarbeten och naturligtvis tryckt på att Öland är en stor turistnäring i Sverige och närt en förhoppning att amerikanerna ska få upp intresset för ön.

ÖLÄNDSK MODELL

Öländska projektet ”vind i tankarna” som drivs av Power Circle imponerade stort på Robert Silverman. Konceptet att ladda hemtjänstens 14 bilar med el från vindkraft(som Ölandsbladet skrivit om tidigare) är ett steg mot en biltrafik utan fossilt bränsle som blir intressant att följa, enligt Silverman.

Robert Silverman nämner tre ur USA:s synvinkel intressanta miljöprojekt i Sverige. Sveriges arbete med att tillverka biogas som drivmedel, uppvärmningen med svartlut som om det fungerar bra i större skala skulle vara intressant för USA, där många pappersindustrier finns, där restprodukten svartlut kan tas till vara. En tredje intressant sak är det biojetbränsle som svenska forskare nyligen fått fram en formel på.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons