Annons
Nyheter

Shirehästen Harry i högvakten

Nyheter • Publicerad 21 januari 2006

Shirehästen Harry från Horns Kungsgård har rest till Stockholm för sitt uppdrag som pukhäst vid Beridna Högvakten. Nu gäller träning fram till april då uppdragen börjar. Största händelsen blir Carl XVI Gustafs 60 årsdag 30 april.

Harry har fört en lugn tillvaro fram till nu hemma på Horns Kungsgård utanför Löttorp. Han har tillsammans med sina hästkompisar på gården hjälpt matte Maria och husse Magnus med deras verksamhet Hipposaurus - äventyr med stora hästar. Men nu är det alltså Stockholm och Beridna Högvakten som gäller.

Annons

Harry och hans kompisar jobbade vid Lammet & Grisen sommaren 2004. En dag kom en man, Hans Barkevall, dit och blev väldigt intresserad av Harry.

– Är han till salu? frågade Hans Barkevall.

– Nej, varför frågar du? svarade Maria.

Mannen berättade då att han var rekryterare vid Beridna Högvakten och Harry vore en dröm att få till Stockholm. Men Maria var inte intresserad av att sälja Harry så allt ebbade ut.

Hans Barkevall hade emellertid inte gett upp. Han återkom sommaren 2005 och kom då med ett annat förslag. Om Maria fick låna en annan häst till sin verksamhet under tiden som Harry är i Stockholm, skulle de kunna komma överens då?

– Javisst, men hur ska det gå till då? svarade Maria.

Hans och Maria skissade på ett kontrakt och till slut kom man överens. Maria får under tiden som Harry är i Stockholm, en annan häst, Malte en fin nordsvensk, till sin verksamhet. Maria och Hans skrev ett kontrakt på tre år för Harry.

Så i torsdags kom då plutonchef William Borggren ned från Stockholm med sin hästtransport och hämtade Harry. Ute i hagen stod Harry och hans vänner och tittade på när kapten William körde fram hästtransporten. Vad var nu i görningen? Maria hämtade Harry och så var det dags. Först villle Harry inte gå in i hästtransporten, men efter lite lirkande från både Maria och kapten William så var Harry på plats. Resan upp till Stockholm skulle nog ta en upp emot tio timmar. Vädret och väglaget var inte riktigt att lita på. Maria och hennes familj tänker ta sig en tur upp till Stockholm på sportlovet och hälsa på Harry och självklart kommer de även att resa dit till kungens 60 årsdag.

Olle Hermansen, Livgardets stabstrumpetare, tror att Harry, med sina imponerande 900 kilo och 185 centimeter i mankhöjd, kommer att bli Beridna Högvaktens nya idol:

– Harry kommer att bli väldigt ompysslad. Vi håller just nu på att tillverka en speciell sadel till Harry som han ska ha när han ska bära de stora puktrummorna. Harry är ju rätt så bred över ryggen.

Annons

Det är ett riktigt hedersuppdrag han har fått, Harry. Vaktparaden bevittnas av 10 000 personer varje gång och av dessa står 3 000 personer på yttre borggården. Harry kommer att få börja träna så fort sadeln är färdig. 43 Beridna Högvakter ska de genomföra från 20 april till 17 augusti. Under tiden 8 juni till 23 juli kommer dock Harry att få sommarlov. Då kommer han hem till Horns Kungsgård igen och får vara tillsammans med sina kompisar i hagen.

Maria och hennes sambo Magnus har byggt upp en imponerande verksamhet med sina hästar. Under främst sommarhalvåret anordnar de turridning med sina stora hästar i naturreservatet i Horns Kungsgård. De tar emot grupper om max fem ryttare och man rider ut i ungefär två timmar. Om man så önskar kan Maria göra ett specialkomponerat program för just ett särskilt gäng, inga förslag förkastas.

De kan även erbjuda en tur med en specialdesignad turistvagn som kan ta femton resenärer eller fyra personer med rullstol, kanske till och med ett helt bröllopsfölje.

– Jag funderar på att gå en distansutbildning i ridterapi, berättade Maria.

För Maria själv, är hästarna inte bara ett arbete, utan en livsfilosofi. Med en examen i ridterapi, kan Maria ta emot grupper som behöver ridning för att stärka sin hälsa, både fysiskt och psykiskt. Hästar och ridning kan göra under med människor.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons