Annons
Nyheter

Ser rött för grönt

Nyheter • Publicerad 16 maj 2006

STORA RÖR

Grönt är skönt. Det är väl inget fel att sätta lite färg på tillvaron. Men handlar det om en byggnad man har ihop med grannen kan det bli problem.

Annons

När ett par boende i Stora Rör kom hem i lördags kväll blev de, enligt egen utsago, fullständigt chockade. Halva gaveln på den faluröda byggnaden de delar med grannen hade målats grön.

Grannen hade tidigare framfört att hon ville ha den gemensamma byggnaden i samma vackra gröna färg som sitt hus, men paret kunde aldrig för sitt liv tänka sig att hon menade att gaveln skulle målas i två olika färger.

– Vi accepterar naturligtvis inte det du gjort, skriver paret i ett brev till kvinnan.

HOTAR MED ANMÄLAN

De har även tagit kontakt med stadsarkitekt Johan Lunde för att ta reda på om det inte finns några regler om färgsättning. Enligt paret ger han sitt stöd för deras uppfattning, att man inte bör måla gavlar på det sättet.

”Byggnader skall ha en yttre form och färg som är estetiskt tilltalande, lämplig för byggnaden som sådan och som ger en god helhetsverkan”, stadgar plan- och bygglagen.

– Din idé om tvåfärgade gavlar strider alltså mot lagen, påpekar paret surt till grannen och hotar med en anmälan till kommunen om hon inte självmant rättar till ”misstaget”.

Det är alltid grönare på andra sidan, brukar man ju säga. Det stämmer onekligen även om färgen på grannens del av den omstridda gaveln i Stora Rör.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons