Annons
Nyheter

SD blogg-rasar mot Borgholm

Nyheter • Publicerad 10 januari 2008

BORGHOLM/KALMAR

Sverigedemokraten Thoralf Alfsson, omstridd fullmäktigeledamot i Kalmar, blogg-rasar mot kommunledningen i Borgholm efter uteblivet lokalt partistöd.

Annons

– Borgholms kommun försöker tiga ihjäl SD!

Vid valet 2006 ansåg 110 personer i Borgholm Sverigedemokraterna (SD) som bäst lämpade att styra den kommunala verksamheten under fyra år. Detta utan att ha ett lokalt partiprogram att ta ställning till, än mindre några personer att rösta in i fullmäktigeförsamlingen. 110 röster gav Sverigedemokraterna ett kommunalt mandat och sedan dess har en (1) stol stått tom i Borgholms fullmäktige, ingen har fört SD-väljarnas talan och 49 fullmäktigeledamöter är i praktiken 48. Oavsett den obefintliga representationen önskar SD lokalt partistöd. En första propå från Thoralf Alfsson inkom via mejl till kommunen den 20 september.

– Sverigedemokraterna erhöll ett mandat i Borgholms kommun vilket också skall berättiga oss till partistöd och andra eventuella bidrag enligt era regler. Jag hoppas att ni bifaller vår begäran och att ni utbetalar det partistöd som våra medlemmar i Borgholms kommun är berättigade till. I grund och botten handlar det ju om en demokratifråga som jag hoppas inte vållar er några problem, skrev han bland annat och fick till svar att kommunledningen/kommunchefen skulle återkomma i ärendet vecka 40.

”TIGA IHJÄL”

Den 26 oktober inkom ett nytt mail från SD-högkvarteret på andra sidan bron.

– Jag undrar om ni har behandlat vår begäran om partistöd, löd meddelandet kort och gott.

Och den 20 december var det dags igen.

– Vi har fortfarande inte fått något svar från er angående vår begäran/ansökan om partistöd i Borgholm. Jag har sökt efter ärendet i era protokoll från ks och kf men inte hittat något vilket jag finner mycket märkligt.

På nyårsdagen ilsknade Thoralf Alfsson till på tystnaden från kommunborgen i Borgholm. Från Alfssons blogg:

”Borgholms kommun försöker tiga ihjäl SD! Respekten för de så kallade etablerade politikerna och deras partier blir allt lägre och lägre. Jag får väl ta och göra ett personligt besök på Borgholms kommun om ingen behagar att svara på mail från Sverigedemokraterna. Att tiga ihjäl SD kommer dock inte att fungera!”

Annons

LEGAT LÅGT

Kommunchefen Lars Fricks svar på SD-kritiken är:

– Vi har legat lågt beroende på att Nybro kommun prövar detta juridiskt . Även de säger till nej till lokalt partistöd till partier utan lokal organisation och verksamhet i kommunen och därför inväntar vi utgången av den juridiska prövningen.

Men det tycks Thoralf Alfsson vara oinformerad om?

– Jaså, jag kände bara till att han hört av sig en gång. Det får jag kolla upp, det är ju inte så att vi lägger mejl ”i lådan” och inte svarar. Om det kommit nya mejl aktualiseras frågan igen.

Kommunalrådet Lisbeth Lennartsson tvivlar på det rätta i att betala för en vara som inte fås.

– Jag ser det som svårt att betala lokalt partistöd till ett parti som inte är representerat i Borgholm – oavsett vilket parti det än är, säger hon.

I pengar handlar SD-kravet om en relativt blygsam summa. 8 021 kronor i grundstöd, 1 961 kronor för mandatet och 1090 kronor i utbildningsstöd.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons