Annons
Nyheter

”Sätt fokus på infrastrukturen”

Nyheter • Publicerad 11 juli 2008

FÄRJESTADEN

Det bör bildas ett bolag med en vd som enbart arbetar med att förbättra sydostregionens infrastruktur. Och en årlig nationell konferens på Öland. Det är ett förslag från Anders Bergman, företagare och före detta vd på Liljas bil i Kalmar.

Annons

– Jag tycker det sätts för lite kraft på infrastruktur i Kalmar, säger han.

Det var under tiden på Liljas Bil som Anders Bergman säger sig ha sett behovet av en förbättrad infrastruktur. Framför allt är tre vägar undermåliga inom Kalmar, Jönköpings och Kronobergs län, menar han. Dessa är Kalmar-Nybro, Oskarshamn-Växjö och Oskarshamn-Jönköping, via Målilla.

– I och med Scania går 50 lastbilar in och ut ur Oskarshamn varje dag och det kommer att öka, säger han.

SAMARBETE

Han föreslår nu att ett nytt bolag bildas. Detta ska heta Smålandspaketet AB, och ha en vd som varje dag arbetar med att förbättra infrastrukturen. Bolagsnamnet är en variant av Trollhättepaketet AB, som har resulterat i enorma satsningar på infrastrukturen i Västergötland.

– Det måste göras saker och ting nu för att vara med på spelplanen. Jag har redan träffat en logistikchef på Scania och räknar med stöd därifrån, säger Anders Bergman som menar att regering, länsstyrelser, regionförbund och kommuner bör medverka i bolaget.

– Vi måste få ihop parterna för att förbättra systemet. Det behövs något slags helikopterseende där alla kan se ovanifrån och diskutera tillsammans var satsningarna behövs.

Han betonar att infrastruktur inte enbart handlar om vägar, utan även innefattar flyg, tåg, båtar och IT.

KONFERENS

För att sätta fokus på infrastrukturen i sydostregionen, har han också en idé om att starta en årligen återkommande världskonferens.

Annons

– Då ska vi samla all världens experter på Öland. Sydöstra delen av landet är glömd, men om all infrastruktur diskuteras här låter vi strålkastarna komma på sydost och Öland.

Han skulle vilja att första konferensen hålls i september 2010, och därefter blir en tradition som alltid avslutas med Skördefesten.

Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons